Recensământ 2022. Topul judeţelor cu cea mai mare participare. Termenul limită va fi prelungit
Numărul zilnic de persoane care au încercat să-şi completeze formularul de recensământ online a crescut şi de patru ori de la începutul acestei săptămâni. Aşa că autorităţile au anunţat că vor prelungi termenul. Cei care au completat deja, pot obţine dovada recenzării după o săptămână, document cu care pot cere o zi liberă de la muncă. Numărul mare de accesări a dus inclusiv la blocarea platformei.
De Redactia Observator la 12.05.2022, 20:37În sectorul 3, în cinci ore, o singură persoană a reuşit să completeze chestionarul, cu ajutorul recenzorului.
Localnic: Eu de o săptămână aproape am încercat să intru şi nu am reuşit de acasă pe tabletă, ieri am venit aici două ore, azi de la ora 8 e ora 13.
Localnică: Se cer scuze că sistemul nu funcţionează şi să avem puţină răbdare. Dar, câtă răbdare, nu se ştie.
Localnică: Să intru de acasă. A fost imposibil timp de două zile. Poate că eu nu mă pricep. Şi văd că nici aici.
- Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ. Ce se întâmplă după ce se încheie...
- Recensământ 2022. Până la ce dată poţi răspunde la întrebările recenzorului pentru a nu primi amendă de...
- Recensământ 2022. Românii au luat cu asalt siteul de autorecenzare, de frica amenzilor care pot veni după 15 mai
Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ
Violeta Culha - recenzor Primărie Sector 6: Au fost întârzieri în primirea chestionarelor, nu se puteau completa toate câmpurile.
Într-o realitate paralelă, oficialii anunţau că platforma a fost "recalibrată", pentru că de la o medie de 125.000 de chestionare finalizate pe zi s-a ajuns la peste 200.000.
Tudorel Andrei - preşedintele INS: Am început cu 16 procesoare. În acest moment avem 98 de procesoare care asigură funcţionarea platformei. Platforma funcţionează pentru cel puţin 230.000 de chestionare pe zi.
Până la ce dată poţi răspunde la întrebările recenzorului pentru a nu primi amendă
Cine nu a reuşit să se descurce singur va trebui să aştepte vizita unuia dintre cei 20.000 de recenzori care vor merge din uşă în uşă, din data de 16 mai. Însă, datele vor fi strânse tot digital.
Localnică: Acasă, dacă este să vină, tot aşa cu tabletă şi dacă se blochează, ce faci, mă uit la respectivul două ore, stă în uşă?
În call-centerul deschis la Institutul Naţional de Statistică, operatorii preiau cel puţin 5 apeluri pe oră. Chiar şi Patriarhia Română a transmis, într-un comunicat, că "recensământul este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este credincios și majoritar ortodox". Miza?
Cătălin Raiu - director comunicare INS: Fondurile pe care autorităţile publice, atât cele naţionale, cât şi cele locale, le distribuie cultelor, sunt condiţionate de procentul din recensământ al fiecărui cult religios în parte.
La începutul săptămânii, peste şapte milioane de români, respectiv 37% din populaţia ţintă, completaseră chestionarul online.
Tudorel Andrei - preşedintele INS: Eu am anunţat în prima zi a autorecenzării 35% ţinta de autorecenzare. Eu sper să depăşim 40%.
Judeţele cu cea mai mare rată de participare, de peste 40%, sunt Braşov, Harghita, Teleorman, Covasna şi Botoşani. La polul opus au fost locuitorii din Iaşi, Bacău şi Dolj. Recensământul este obligatoriu, iar cei care refuză să participe riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei.