Antena Meniu Search
x

Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ. Ce se întâmplă după ce se încheie etapa de autorecenzare

Peste 6,5 milioane de români s-au autorecenzat până la data de 7 mai 2022, conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research despre recensământul general al populației și locuințelor. Dintre aceştia, aproape 75% dintre participanţii la recensământ din etapa de autorecenzare au spus că vor profita de ziua liberă oferită de stat. Etapa de autorecenzare se încheie la 15 mai 2022.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.05.2022, 11:24

Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ. Ce se întâmplă după ce se încheie etapa de autorecenzare
Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ. Ce se întâmplă după ce se încheie etapa de autorecenzare

Prima etapă a recensământului general al populaţiei şi locuinţelor, cea de autorecenzare, se va încheia la data de 15 mai iar începând cu ziua următoare recenzorii vor ieși pe teren și vor vizita adresele de unde nu s-a trimis niciun chestionar online.

Potrivit ultimelor date furnizate de Institului Național de Statistica, peste 6.5 milioane de români s-au autorecenzat până în momentul de față.

Conform celui mai recent studiu Reveal Marketing Research, majoritatea românilor din mediul urban care nu au participat la recensământ intenționează să se autorecenzeze până la jumatatea lunii mai.

Daca ne referim la intenția românilor din mediul urban care nu au participat până în prezent la recensământ, aceștia declară într-o poporție de 88% că își doresc să participe, 68% dintre aceștia preferând modalitatea autorecenzarii.

Pe acelaşi subiect

Românii vor ca recensământul să se desfăşoare mai des

În ceea ce privește ziua liberă oferită de stat pentru completarea chestionarului de autorecenzare, 74% dintre respondenți intentionează să își ia liber, în timp ce 26% declară că nu doresc să beneficieze de ziua liberă, sau că nu că este cazul (pensionari, nesalariați etc).

Având în vedere că au trecut 11 ani de la ultimul Recensământ general al populației si locuințelor, românii din mediul urban sunt de părere că recensământul ar trebui organizat odată la 5 ani sau chiar mai des.

Peste 3 sferturi dintre românii din mediul urban consideră că acesta ar trebui organizat mai des decât este în prezent.

Românii au luat cu asalt siteul de autorecenzare, de frica amenzilor care pot veni după 15 mai

Recensământul online poate fi realizat până la 15 mai, data limită de completare a formularelor, astfel că românii au luat cu asalt platforma recensamantromania.ro, speriaţi şi de situaţii în care se poate ajunge chiar la amendă, după 15 mai.

Românii au la dispoziţie până pe 15 mai să se autorecenzeze şi să beneficieze de o zi liberă de la angajator, dar şi să evite eventualele situaţii care pot duce la amenzi, după data de 15 mai.

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ.

În schimb, recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. 

Recensământul se poate face şi prin interviu cu un recenzor între 16 mai și 17 iulie 2022. De asemenea pot fi amedanţi şi care refuză să răspundă la anumite întrebări. 

"Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni de bună-credință. Lipsa disponibilității de a coopera reprezintă o contravenție și poate fi amendată conform legii. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci și noi trebuie să oferim informații reale și complete", informează siteul recensamantromania.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ. Ce se întâmplă după ce se încheie etapa de autorecenzare