Reguli de aur pentru un somn liniştit. "Enigma" care îi pune în dificultate şi pe medici
Avem multe motive de insomnie, dar specialiştii ne recomandă să căutăm soluţii pentru a avea un somn liniştit. Privarea de somn poate avea efecte serioase, de la afectarea memoriei, la lipsa de concentrare şi chiar depresie. Unu din trei români spune că simte că nu doarme suficient şi asta îi afectează fizic şi psihic.
De Redactia Observator la 23.01.2023, 20:57Unul din trei români trăieşte cu anxietatea că, o dată aşezat în pat, nu va reuşi să adoarmă, ci va avea parte de o noapte albă. Unii reuşesc să aţipească, dar se trezesc dimineaţa la fel de obosiţi. Iar asta se întâmplă pentru că organismul nu trece prin toate ciclurile de somn.
Care sunt stadiile somnului
"Iniţial, când ne băgăm în pat suntem într-o stare de veghe. Stadiul al doilea de somn, în care activitatea cerebrală îşi reduce aproape la maxim activitatea. Stadiul trei de somn, care este un somn profund. Urmează o enigmă pentru somnologie în general - stadiul REM, unde are loc o paralizie completă a corpului. Acest stadiu este elementar pentru refacerea mintală şi psihică", spune Marius Sava, medic somnologie.
Tulburările de somn afectează memoria, puterea de concentrare şi pot duce chiar la depresie. În astfel de cazuri, este indicat să vă faceţi un test. "Avem două diagrame cu un somn normal şi cu un somn patologic. În prima diagramă este un somn normal. Avem un ciclu, două, trei, patru. Deci este un somn în regulă", arată medicul. "Mai departe, avem un somn patologic. Ajungem dintr-un stadiu superficial într-un stadiu profund. În schimb, în somnul REM, adică în somnul acela care ajută la refacere fizică, această persoană nu ajunge", adaugă el.
- Testare gratuită pentru depistarea bolii care afectează somnul. Simptomele care nu trebuie ignorate
- Studiu: Persoanele care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte riscă probleme grave sănătate. Câte ore recomandă...
- Sforăitul poate fi primul semn al unei probleme mai grave. Ce sfaturi ne dau specialiștii
Reguli pentru un somn de calitate
Există câteva recomandări care ne pot ajuta să avem un somn de calitate. "Conform specialiştilor, pregătirea pentru un somn de calitate începe de dimineaţă, cu respectarea câtorva reguli esenţiale. Una dintre cele mai importante ar fi stabilirea unei rutine, adică să ne trezim în fiecare zi cam pe la aceeaşi oră. Nu ne ridicăm brusc din pat, ci ne mai acordăm câteva minute pentru a medita, de exemplu. Apoi, e bine să evităm duşurile fierbinţi şi să încercăm să nu mai bem cafea după ora 14. O zi de muncă ar trebui întotdeauna să fie încununată cu câteva momente de relaxare, cum ar fi o plimbare în aer liber, iar înainte de culcare este recomandat să aerisim bine camera şi, bineînţeles, să încercăm să înlocuim ecranele cu o carte", spune Ella Prodan, reporter Observator. Şi, cel mai important, ar trebui să lăsăm grijile deoparte atunci când mergem la culcare.