Reguli pentru pelerini, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Fără certificat verde sau test COVID, deşi rata de incidenţă a trecut de 6 la mie în Iaşi
Pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași începe oficial vineri, dar zeci de mii de credincioşi au trecut deja pe la racla de la Catedrala Mitropolitană. Deşi nu mai sunt restricţii ca anul trecut, când doar ieşenii au putut participa la slujbe, unii pelerini au vrut să vină din timp să se închine, să evite aglomeraţia.
De Clara Mihociu la 06.10.2021, 19:29De vineri dimineaţa, de la ora 6, credincioşii au la dispoziţie o săptămână să se închine la sfintele moaşte. "Vineri, începând cu ora 6 dimineaţa, vom scoate racla cu sfintele moaşte ale sfintei Parscheva şi va fi depusă, ca de obicei, pe baldachinul special amenajat", spune Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Reguli de Sfânta Parascheva, la Iaşi
Anul acesta, condiţiile vor fi mai puţin restrictive şi toată lumea va putea participa. Există totuşi câteva reguli pe care pelerinii trebuie să le respecte. Ca şi anul trecut vor fi nevoiţi să păstreze distanţa de minim un metru între ei. Desigur, vor purta mască de protecţie tot timpul, chiar dacă sunt afară, inclusiv când ajung sus, la raclă, pe baldachin. "Riscul este foarte mare, de aceea spunem că respectarea tuturor regulilor prevăzute de reglementările în vigoare trebuie asigurată", a declarat Vasile Cepoi, şef DSP Iaşi. Principalele măsuri de protecţie sunt purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, distanţarea fizică şi igienizarea periodică a zonelor de contact.
Fără certificat verde sau test COVID la moaşte
- Pelerinajul la Sf. Parascheva, fără certificat Covid și fără buletin. Cei din zonele cu incidență mare nu vor...
- Mihai Chirica, despre pelerinajul de Sfânta Parascheva: Pelerinii din zonele cu incidenţă mare nu vor fi primiţi...
- Mitropolia Moldovei, anunț despre pelerinajul organizat la Iași de Sf. Cuvioasa Parascheva
Cu toate că municipiul Iaşi a depăşit deja pragul de 6 îmbolnăviri la mia de locuitori, pelerinilor nu li se va cere să prezinte certificatul verde sau un test negativ COVID şi vor putea să meargă la sfintele moaşte chiar şi în weekend, după ora 20. "Vor putea să circule şi în weekend datorită acestui nivel de infectare pe care îl avem raportat în aceste zile, doar cu scopul pelerinajului, pe traseele care sunt deja marcate în mod clar pentru acest lucru", explică Mihai Chirica, primarul din Iași.
Chiar daca oficial pelerinajul va începe peste două zile, zeci de mii de credincioși s-au închinat deja la raclă. "Nu vrem să avem parte de aglomeraţie pe 14 şi am venit mai din timp să ne închinăm la sfintele moaşte", mărturiseşte o femeie, iar o alta spune: "Noi suntem de aici şi nu mai venim. Îi lăsăm pe alţii care vin mai de departe."
Mitropolia Moldovei şi Primăria Iaşi au renunţat totuşi la o serie de procesiuni, dar şi de evenimente care adunau un număr mare de persoane. În plus, toate slujbele vor fi organizate afară. Nu se vor organiza Procesiunea Calea Sfinților, Sărbătoarea Vinului, activităţi în parcul de distracții, Seara Valorilor, competițiile sportive sau concertul tradiţional.