Avertismente ÎNFRICOŞĂTOARE din partea analiştilor economici. Dobânzile vor creşte DUREROS chiar şi la creditele în valută
Războiul politic se duce pe banii noştri, ai tuturor românilor. BNR abia ţine în frâu dobânzile. Astăzi a împrumutat băncile cu 4 miliarde de lei.
De Redactia Observator la 10.10.2017, 19:51Războiul politic se duce pe banii noştri, ai tuturor românilor. BNR abia ţine în frâu dobânzile. Astăzi a împrumutat băncile cu 4 miliarde de lei pentru încă o săptămână. Analiştii sunt de părere că ROBOR va continua să crească în perioada următoare, injectările băncii centrale fiind insuficiente. Iar alţi analişti sunt şi mai pesimişti şi spun că la începutul anului viitor ne paşte o nouă criză economică, dar şi o criză a alimentelor.
După creşterea de ieri a indicelui ROBOR, Banca Centrală a intervenit din nou în piaţă. De data asta, împrumutul acordat băncilor este mai mic. Iar ROBOR a mai scăzut puţin. Însă, fluctuaţiile sunt semn rău, transmit specialiştii.
Adrian Benţea, analist financiar: "Din punctul meu de vedere, lucrurile se vor înrăutăţi în perioada următoare! Vreau să ne uităm exact la activitatea economică a României: avem o creştere mare, poate cea mai mare din Europa, dar nu sunt creşteri sănătoase, sunt creşteri bazate pe consum şi pe deficitul extern!"
Ceea ce înseamnă că dobânda de referinţă în cazul creditelor în lei va continua să crească. Adrian Benţea, analist financiar: "Poate chiar să se dubleze nivelul actual. Dacă mesajele sunt de altă natură, de tipul introducerea de noi taxe, introducerea de restricţii suplimentare, de birocraţie suplimentară, atunci se transmite un mesaj de nervozitate pe care îl resimt şi operatorii economici."
În cel mai pesimist scenariu, anul viitor, cu un ROBOR de 4%, rata lunară la un credit Prima Casă, pe 30 de ani, va fi de 1.349 de lei. Ar însemna o creştere de 300 de lei.
Se vor simţi efectele şi pentru românii cu credite în euro, spun cei mai mulţi experţi. Pe termen lung, euro va urca, chiar dacă astăzi a mai scăzut puţin. Adrian Benţea, analist financiar: "Cumpărăm pe datorie şi la un moment dat va trebuit să restituim aceşti bani. În momentul în care vor veni scadenţele pentru aceste datorii externe, cursul va avea o cerere suplimentară de cumpărare la valută, iar cursul va creşte."
La această criză contribuie şi scandalul transferului contribuţiilor sociale, de la angajator, la angajat. Bugetarii se plâng că nu vor simţi creşterile salariale, în timp ce angajaţii din privat rămân la mâna patronilor. Şi toţi românii trebuie să plătească mai mult pentru carburanţi. Litrul este mai scump cu 32 de bani, iar efectele se văd şi la raftul magazinelor alimentare. Până la iarnă, mâncarea va fi mai scumpă şi cu 20%.