Românii aruncă zilnic peste 6.000 de tone de mâncare
Românii aruncă în fiecare zi 6.000 de tone de mâncare! Altfel spus, 300 de tiruri pline cu alimente ajung la gunoi! Ceea ce clasează ţara noastră în topul primelor 10 ţări din Uniunea Europeană când vine vorba de risipa alimentară.
De Redactia Observator la 24.10.2019, 20:31Românii aruncă în fiecare zi 6.000 de tone de mâncare! Altfel spus, 300 de tiruri pline cu alimente ajung la gunoi! Ceea ce clasează ţara noastră în topul primelor 10 ţări din Uniunea Europeană când vine vorba de risipa alimentară. Şi asta în timp ce jumătate dintre copiii din mediul rural se duc la culcare flămânzi. Băncile pentru alimente ar fi o soluţie, dar legea nu e de partea lor.
După curăţenia din frigider, Geta a aruncat la gunoi aproape jumătate de kilogram de mâncare. Şi nu e singura. Statisticile arată că fiecare român aruncă zilnic 300 de grame de alimente.
Aruncăm în fiecare zi aproape 6 mii de tone de alimente bune direct la coşul de gunoi, asta în timp ce o treime din populaţia României trăieşte la limita sărăciei, iar peste 60% dintre familiile din mediul rural nu îşi pot asigura hrana zilnică.
Studiile arată că românii aruncă mâncare în primul rând pentru că sunt pretenţioşi şi nu suportă alimentele uşor degradate, peste 20% estimează eronat cantitatea de alimente, iar aproape 15% cumpără în exces.
Băncile pentru alimente ar fi soluţia. Concret, supermarketurile, restaurantele, hotelurile sau producătorii ar putea dona produse băncilor pentru alimente. Din 2016 există şi în România: la Bucureşti, Roman şi Cluj, în timp ce Germania are 950 astfel de centre.
Anul trecut, în România, au reuşit să colecteze peste 200 de tone de alimente care au ajuns la 18 mii de oameni care nu îşi pot asigura hrana zilnică.
În schimb, legea anti-risipă nu prea ajută pe nimeni, se plâng donatorii.
Gabriel Sescu, fondator al Băncii pentru Alimente: Avem nevoie din partea celor de la Ministerul Agriculturii şi din partea Guvernului, care va aproba normele, să adauge acolo unde se vorbeşte de beneficiarii prezentei legi că beneficiari pot fi şi structurile de tip banca pentru alimente
Ruxandra Jianu, consilier fiscal: Donaţiile făcute pe legea risipei alimentare nu beneficiază de nicio facilitate din punct de vedere al TVA-ului. TVA-ul este practic pierdut şi aici ar trebui modificat
Fondatorii Băncii pentru Alimente îşi doresc ca până în 2020 să existe opt asociaţii în oraşele importante din ţară, dar să înceapă şi un program educativ în şcoli.