Românii au lăsat bradul de Crăciun ultimul pe lista de cumpărături, în speranţa că pot obţine un preţ mai bun: "Doar nu sunt nebun să dau 200 de lei pe un brad"
Forfota din pieţe şi magazine a continuat până în ultimul moment. Astfel, ajunul i-a prins pe foarte mulţi români tot la cumpărături. Cele mai multe magazine şi mall-uri au avut astăzi program scurt, iar clienţii abia dacă se mai dădeau duşi. Ce au lăsat românii pe ultima sută de metru? Cadouri şi bradul, în speranţa că vor putea negocia şi obţine un preţ mai bun.
De Redactia Observator la 24.12.2022, 20:04Chiar dacă este vedeta Crăciunului, bradul ajunge - de multe ori - ultimul pe lista de cumpărături. Nu pentru că este uitat, ci pentru că oamenii aşteaptă să îl cumpere la un preţ mai bun: "Doar nu sunt nebun să dau 200 de lei pe un brad. Pe ce dau?! Să îl arunc după aia. Lasă, că mâine îi fac araj de vie sau îi pun pe foc. Şi coroniţele la fel. Hai, domnule...", explică un bucureştean.
Mulţi vânzători nici nu vor să audă de negocieri. Preferă să rămână cu brazii nevânduţi decât să mai lase la preţ.
Discuţii reporter - vânzător:
300, 250.
- Familia Regală petrece Crăciunul şi Anul Nou la Săvârşin. Lângă brad a fost aşezată scena Naşterii...
- Poveste de Crăciun cu Ana Maria Popescu: "Nu era nimic pompos, dar era atmosfera de împreună"
- Brazii de închiriat, gata împodobiţi de designeri, soluţie de moment pentru indecişi. Serviciul costă de la...
Dar fiind ultima zi nu negociaţi?
Nu, că am rămas doar eu cu brazi frumoşi şi nu îmi e frică că nu îi vând. Vine astăzi că e ultima zi şi se gândesc că îi iau pe degeaba, dar nu îi iau pe degeaba. Până la urmă îi ia mai scump.
Oricât de scump ar fi, pare că nimeni nu este dispus să rămână fără brad de Crăciun. Iar anul acesta a adus vânzări record.
Alexandru Boacă, colaborator importator brazi: Am ajuns în peste 120.000 de case, am fost de două ori sold out. Nu ne rămâne până diseară nici măcar o crenguţă de brad în niciunul din punctele noastre. Se poate plăti şi cu criptomonede. Şi a fost un sezon extraordinar de bun. A plătit cineva în criptomonede. Cel puţin 6 personae din câte ştiu eu.
Unde nu există cerere prea mare, vânzătorii se reorientează
Unde nu există cerere prea mare, vânzătorii se reorientează.
Clara Mihociu, reporter Observator: Un astfel de brad se vindea până în urmă cu câteva zile cu 250 de lei, dar fiindcă cererea este mică chiar şi în Ajun, comercianţii, pentru a nu rămâne cu ei nevânduţi, au ajuns să taie toate crengile, iar brazii au ajuns să arate astfel şi vând apoi fiecare crenguţă separat.
Vânzător: Noi mai dăm la bătrâni la ofertă, după pensie, la 30 de lei, 50 de lei brăduţul.
Chiar şi cu bradul deja cumpărat, motive să ajungă în piaţă sau la magazine în Ajunul Crăciunul tot există: "Jucării, cumpărături pentru casă, pentru Crăciun. Pe ultima sută de metri. Nu am avut timp. Serviciu, copii, casă şi acum suntem chiar pe ultima sută de metri".
Sorin Stratulat, reprezentant magazin: Cred că oamenii bifeazăm ultimele lucruri de pe listă şi tot timpul, nu ştiu cum se face, dar mai ratăm câte ceva şi ne mai aducem aminte de cineva, aşa că în continuare şi pe 24, iată că mai alergăm după mici atenţii.
Vestea bună este că şi în ziua de Crăciun mai pot ajunge la cumpărături. În Capitală, unele magazine sunt deschise chiar şi pe 25 decembrie.