Românii care dau bani grei să le curgă noroi la robinet. Apa neagră i-a gonit şi pe turişti. "Frumos, mă, ce daţi la oameni pe conductă"
Apă cu nămol în loc de apă potabilă. Mii de oameni dintr-o comună din Gorj s-au trezit cu apă neagră la robinete. De vină ar fi ploile şi lipsa de investiţii. Suferă localnicii, dar şi cei care au investit în turism. Până şi documentaristul Charlie Ottley, care promovează acum frumuseţile Olteniei, a simţit gustul amar al apei tulburi.
De Diana Speretoiu la 22.08.2022, 19:58- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Frumos, mă, ăştia de la Baia de Fier, ce daţi la oameni pe conductă. Apă. Uite aici, uite!" Nu au dat de vreun zăcământ de petrol, ci aşa a arătat apa de la robinete la sfârşitul săptămânii trecute în Baia de Fier. După câteva ore, s-a mai limpezit, dar tot nu e bună de băut. "La vite, la spălat haine. De băut luăm de unde găsim, la izvoare, ne ducem şi luăm cu bidoanele. A fost mizerabilă rău", spune un bărbat. "Uitaţi şi dumneavoastră hal de apă. Dacă aţi putea bea această apă, atunci o beau şi eu", arată un bătrân.
Apa neagră de la robinet i-a gonit pe turişti
Cine nu-şi permite să cumpere apă plată de la magazin, îşi face rezerve de la un izvor aflat în pădure, la câţiva kilometri de centrul comunei. De suferit, suferă şi cei care au investit în turism. "Au venit turişti şi au plecat cu un gust foarte amar. Anulează absolut toate frumuseţile. Ne afectează", povesteşte Mihai Olaru, proprietar pensiune. "Acest mâl este din filtrul de la intrarea pe proprietate. Apa a fost exact cum o vedeţi în această farfurie. Vă daţi seama că e o chestiune extraordinar de plăcută, între ghilimele, pentru un turist, să se ducă să-şi facă duş sau să se spele pe dinţi şi să vadă că, de la robinet, curge apă neagră", se plânge Cristi Lera, proprietar pensiune.
Şi celebrul realizator al Flavors of Romania a simţit gustul amar al apei de aici, la pensiunea unde a filmat pentru următorul documentar: "O, Doamne! Revoltător. E teribil".
- Apă cu noroi la robinet, în localitatea Baia de Fier, din Gorj. Compania susține că poate fi consumată
- Viaţa în ţinutul "aurului albastru", unde apa a devenit cea mai de preţ resursă. Oamenii plătesc un preţ...
- "Am adus o maşină şi am împărţit-o la trei familii". Cartier din Bistrița, la mila autorităţilor. Oamenii...
Nici primarul nu bea apă din reţeaua publică
Primăria nu mai administrează sistemul de alimentare cu apă de câteva luni, de când l-a predat operatorului regional de apă. Edilul nu a vrut să facă vreun comentariu în faţa camerei. Le-a mărturisit jurnaliştilor că nici el nu bea apă din reţeaua publică pentru că are fântână în curte. "Inclusiv eu sunt nemulţumit. A fost un şoc şi pentru mine", mărturiseşte Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier, filmat cu camera ascunsă.
Directorul companiei de apă spune că apa e potabilă ... în funcţie de vreme. "Aşa şi? Dacă au fost ploi care au antrenat nisip şi nămol", justifică Traian Pătrăşcoiu, director Aparegio Gorj. În jur de 50 de lei pe an era taxa pentru apa menajeră când era administrată de primărie. După ce s-a anunţat că a devenit potabilă, automat, a crescut şi tariful: 4 lei metrul cub, iar oamenii vor plăti, lunar, în jur de 50 de lei, în funcţie de consum.