Românii pleacă în marş de la oraş la ţară, în căutarea unor locuinţe cu verdeaţă şi lipsite de poluare
Oraşele nu mai sunt atât de atrăgătoare. Dimpotrivă, românii au început să migreze către sate. O arată datele Institutului Naţional de Statistică. Anul trecut, numărul celor care s-au mutat de la oraş într-o zonă rurală s-a dublat faţă de anii precedenţi.
De Redactia Observator la 07.08.2021, 11:08- Românii îşi întorc tot mai mult faţa spre sate.
- În 2020 s-a dublat fluxul pozitiv către mediul rural din mediul urban.
Românii pleacă în marş de la oraş la ţară. Studiile arată că în 2020 s-a dublat fluxul pozitiv către mediul rural din mediul urban, până la 40.000 de persoane. Statistica vine să confirme ceea ce deja în piaţa imobiliară şi în discuţiile personale era evident
Oamenii pleacă in corpore către mediul rural, în căutarea unor locuinţe cu verdeaţă şi lipsite de poluare. Institutul Naţional de Statistică arată că anul trecut au plecat de la ţară la oraş 78.000 de locuitori, iar de la oraş la ţară 116.000, iar diferenţa netă dintre cele două fluxuri migraţioniste este de 38.000 de persoane, dublă faţă de anii anteriori.
Românii caută locuinţe cu verdeaţă şi lipsite de poluare
Fie că vor să scape de agitaţie şi poluare, fie că locuinţele de la sate sunt mai accesibile ca preţ, un lucru e cert, românii îşi întorc tot mai mult faţa spre sate. Anul trecut, 116.000 de români au plecat de la oraş la ţară. Şi doar 78.000 au migrat de la sat către oraş. Este o tendinţă care s-a remarcat pentru prima dată în 1997 - a fost primul an în care numărul celor care au părăsit oraşul pentru liniştea de la ţară a fost mai mare decât a celor care, dimpotrivă, au venit spre urban.
Specialiştii spun că numărul celor care caută locuinţe la sate este explicat şi de pandemie. Dacă, în mod tradiţional, oamenii se mutau în comunele din apropierea oraşelor, în 2020 au fost la mare căutare aşezările izolate, cu un mediu natural, curat şi cu o poluare cât mai mică. Apetitul oamenilor pentru locuinţe în rural a fost observat şi de cei care dezvoltă proiecte imobiliare. Aceştia spun că un factor care a sporit interesul pentru aceste locuinţe a fost faptul că tot mai mulţi angajatori au permis oamenilor să muncească de acasă pe un termen nedefinit.