"Sânge prăjit cu ceapă", preparat tradițional din Harghita
Unele dintre cele mai bune mâncăruri se fac în Harghita! Nu trece săptămâna fără un festival culinar. La cel din satul Lupeni, de pildă, au fost sute de oameni care au plecat acasă sătui şi fericiţi. Au mâncat jumări, cârnaţi, tocăniţe şi mâncăruri ungureşti, de exemplu, sânge prăjit cu ceapă!
De Redactia Observator la 22.01.2017, 17:36Unele dintre cele mai bune mâncăruri se fac în Harghita! Nu trece săptămâna fără un festival culinar. La cel din satul Lupeni, de pildă, au fost sute de oameni care au plecat acasă sătui şi fericiţi. Au mâncat jumări, cârnaţi, tocăniţe şi mâncăruri ungureşti, de exemplu, sânge prăjit cu ceapă!
Aşa-i frumoasă viaţa. Cu muzică bună şi mâncare bună. Domnul Ludovic, un maramureşan get-beget, a venit să încerce bunătăţile harghitenilor.
-Prima dată degustăm un pahar de vin şi pe urmă nişte produse tradiţionale de aici, din Harghita. Mi se par foarte bune!
La Festivalul din satul Lupeni, domnii şi-au pus la gât căni, ca să le fie mereu la îndemână.
-Aici am păhărelul în care se servesc diverse băuturi, în funcţie de ce mâncăm. Şi îl purtăm la noi, nu cumva să se piardă.
Iar un bucătar a construit un utilaj într-o curte, din mezeluri şi cârnaţi. Mâncăruri, însă, au fost destule pe mese. Tocăniţe şi ciorbe cu carne de porc, cârnaţi, tobă, jumări, pâine de casă, mămăligă, murături... Munca a început de dimineaţă, cu tăierea a 8 porci.
-Destul de greu a fost, că porcul a avut 350 de kilograme. Dar noi am fost mai tari decât porcul. Puţin... Puţin mai tari decât porcul.
-Este făcut din cea mai bună parte a porcului, cu fibră subţire. Este foarte, foarte bun şi am mâncat ceva preparate din Ungaria, care nu se fac la noi. Sânge cu ceapă!
Festivalul a fost de fapt un concurs între bucătări. Dar cei mai câştigaţi au fost, desigur, cei care au gustat din preparate.