Saramura din satul Orşova este folosită pentru telemeaua de Ibăneşti
Din studioul chefilor, mergem tocmai în inima Transilvaniei, în satul Orşova, unde un izvor cu apă sărată dă cea mai cunoscută telemea a României. Una de care a auzit tot continentul.
De Redactia Observator la 08.02.2017, 20:35Din studioul chefilor, mergem tocmai în inima Transilvaniei, în satul Orşova, unde un izvor cu apă sărată dă cea mai cunoscută telemea a României. Una de care a auzit tot continentul.
-Degeaba numai vă uitaţi, trebuie să şi gustaţi!
Telemeaua de Ibăneşti e vedetă pe rafturile marilor magazine din ţară şi din străinătate şi face impresie bună în faţa gurmanzilor. Iar reţeta e moştenire de familie.
Nu orice saramură. Apa sărată de la Orşova este ingredientul minune. Procesul de pregătire pentru telemea este unul lung şi precis.
Apoi telemeaua e ţinută câteva ore în saramura adusă din satul Orşova. Izvorul natural cu apă sărată a fost amenajat de cei care produc telemeaua de Ibăneşti, ca totul să fie conform normelor de igienă.
-Telemea de Ibăneşti cu saramură din Orşova. Suntem mândri că am ajuns să fim recunoscuţi şi în afara ţării.
Producătorul de brânzeturi s-a dezvoltat rapid. Telemeaua ajunge şi în Europa.
-Am primit denumirea de origine protejată la nivel european pentru telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova
Apa sărată are o concentraţie de 60-70% sare.