Sărbătoarea lavandei a unit o comunitate din Hunedoara: "Femeile fac sirop din ea, copiii fac decoraţiuni"
Sătencele dintr-un sat hunedorean au sărit să dea o mână de ajutor uneia dintre localnice. Gazda a organizat o clacă şi şi-a aşteptat ajutoarele în gospodărie, cu bunătăţi tradiţionale. Au mers apoi să culeagă lavandă parfumată.
De Redactia Observator la 14.07.2022, 10:29Puţini se aşteaptă să găsească o asemenea grădină plină de levănţică în comuna Balşa. Cu ani în urmă, Maria a revenit în casă părintească şi a decis că vrea altceva decât clasică gospodărie tradiţională. După şase ani de trudă, grădina cu lavandă este o splendoare.
Maria Buda, proprietar: Se adună femeile, strângem lavandă, facem diferite produse din ea, sirop, o uscăm pentru ceai. Copii fac decoraţiuni din materiale naturale şi folosim şi lavandă.
Sătencele vin cu drag să ajute la culesul lavandei
Lanul plăcut mirositor are proprietăţi terapeutice.
- "Facem ulei şi sirop de lavandă." O femeie din Harghita a pornit afacerea cu lavandă dintr-o întâmplare. Acum...
- Blumfest, festivalul lavandei din Cluj. Cât costă un bilet pentru o evadare la "marea violet"
- "Nici în Toscana şi nici în Provence nu au aşa ceva". Locul din România în care poţi lua cina în lanul de...
Săteancă: E şi foarte frumoasă, dar are şi calităţi. Pentru tratament, e foarte bună lavandă.
Săteancă: Miroase frumos, este bună pentru pus în haine că să nu vină molii, pentru terapie.
Traian Felician Jude, primar comună Balşa: Am omis să vin să văd, că nu ştiam ce se întâmplă şi acum îmi dau seama că e un lucru frumos. Eu chiar optez pe viitor să punem în valoare tot ce putem să avem aici în comună.
Claca s-a transformat într-o adevărată sărbătoare a comunităţii. Mesele au fost încărcate cu bunătăţi tradiţionale, preparate după reţete locale. Tradiţia veche, a clăcii, a unit comunitatea, iar o zi la câmp s-a transformat într-o amintire parfumată. Toate "ajutoarele" au plecat acasă cu câte un bucheţel de lavandă.