Scumpirile îi îndeamnă pe unii români la măsuri extreme. Renunță la medicamente sau mâncare, pentru a face față
Scumpirile dăunează grav sănătății. La propriu. Medicii atrag atenția asupra faptului că în încercarea de a reduce cheltuielile ne putem îmbolnăvi. Studiile recente arată că 6 din 10 români ar reduce consumul pentru a face față scumpirilor. Problema e că românii aleg să elimine din alimentație spre exemplu anumite produse esențiale, iar alții ajung să reducă până și medicamentele pentru bolile cronice.
De Clara Mihociu la 25.05.2022, 17:31Zilele în care plecam cu sacoșele pline de la piaţă au apus. Scumpirile i-au obligat pe români sa fie mai chibzuiți și să cumpere tot mai puțin.
Statisticile ne arată că, pentru a face faţă scumpirilor, 6 din 10 români decid să reducă consumul. Din păcate, fac asta prin a elimina din alimentaţia zilnică produse esenţiale cum ar fi fructele şi legumele proaspete, ale căror preţuri au crescut cu 2,3 lei pe kilogram faţă de anul trecut.
Ionuț Ignat, nutriționist: Practic, reducem doar cantitatea, mai ales la alimentele care sunt scumpe, dar nu le eliminăm complet. Calitatea cărnii înseamnă o proteină completă, bună şi este necesară în toate afecţiunile şi mai ales pentru menţinerea unei greutăţi normale.
Sunt bolnavi care reduc până şi tratamentul pentru bolile cronice
- Românii scot mai mulţi bani din buzunare şi pentru medicamente: "S-au scumpit mai mult decât am presupus, 10-15%"
- Cea mai mare inflaţie din ultimii 30 de ani: Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
- Măsuri de criză pentru a reduce inflaţia. Soluţii luate în calcul de români: s-au găsit şi "vinovaţii"
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU Spitalul Sf. Spiridon: Sunt pacienţi care decid pentru ei, fie că reduc cantitatea de medicamente, renunţă la unele dintre ele. În general, doza recomandată trebuie respectată.
Şi nu doar sănătatea fizica este in pericol. Scumpirile pot duce și la probleme emoționale.
Irina Mitrea, psiholog Institutul Socola: Aceste frustrări se adună zi după zi şi într-un final ajung să se transforme în stări de nelinişte, de anxietate, de tristeţe, de iritabilitate, de impulsivitate. Dacă aceste stări sunt netratate şi se întind pe o perioadă mai lungă de timp, cu siguranţă se ajunge şi la tulburări depresive, de anxietate şi alte boli psihice.
Psihologii ne îndeamnă să facem plimbări în aer liber. Sunt gratuite şi pot fi de un real folos.