Soluţia găsită de Alexandru, un legumicultor din Hunedoara, pentru a-şi proteja producţia de caniculă. "E şi mai ieftină un pic"
Un tânăr fermier din judeţul Hunedoara se poate lăuda cu o producţie bogată de legume şi fructe. Acesta spune că a găsit soluţia optimă pentru a proteja solariile, astfel încât canicula să nu afecteze nimic din ce şi-a dorit să cultive. Mai mult decât atât, acesta se laudă şi cu producţia de pepene roşu, un lucru surprinzător pentru judetul Hunedoara, mai ales în condiţii de secetă.
De Redactia Observator la 17.07.2022, 08:29Alexandru Merka este un tânăr legumicultor ambiţios, care face totul pentru a avea o recoltă bogată de legume şi fructe proaspete, naturale. Arşiţa a fost duşmanul principal al solariilor sale şi anul acesta, aşa că s-a gândit la o soluţie.
Alexandru Merka - producător: Solariile le putem proteja prin două moduri. Prin plasă de umbrire, sau prin văruire, cu carbonat de calciu, var. Noi am apelat la o metodă mai rapidă, cu var, e şi mai ieftină un pic. Este eficient deoarece previne arsura plăntuţelor, arsura solară a fructelor, care este foarte păgubitoare, şi depreciază plantele.
Soluţia s-a dovedit utilă, iar producţia de roşii arată că fermierul a fost inspirat.
Şi pepeni are din belşug anul acesta
- Reacția unui fermier după ce a văzut drona SUA de 14 milioane de dolari prăbușită în localitatea Luna
- "E ruşinos ceea ce se întâmplă în România". Agricultură cu acatiste: fermierii se roagă să plouă după ce...
- Zahărul le lasă un gust amar fermierilor care cultivă sfeclă: "Suntem terminaţi. 20 de tone la hectar e...
Alexandru Merka - producător: Cum ne putem da noi seama dacă e copt pepenele. Ne uităm la această pată, trebuie să fie galbenă, mai pronunţată de atât, mai galben de atât. Trebuie să fie mai adâncită această gropiţă, să nu fie bombată.
Şi vecinii sunt încântaţi de munca tânărului. Aceştia spun că legumele şi fructele din grădina lui sunt delicioase.
Vecin: Foarte bună producţia, să meargă tot înainte cu ea. Am gustat din legume, din usturoi, din ceapă. Sunt foarte bune.
Nu oricine poate deveni cultivator. E nevoie de foarte multă muncă, informare, ambiţie şi, nu în ultimul rând, pasiune, pentru ca producţia să fie cât mai bogată şi de calitate superioară.