Antena Meniu Search
x

Video Zahărul le lasă un gust amar fermierilor care cultivă sfeclă: "Suntem terminaţi. 20 de tone la hectar e fantastic de puţin. Dar dacă nu avem apă"

Zahărul începe să aibă un gust amar. În ultimul an, s-a scumpit cu aproape 20%. Cu tot atâta ar putea fi majorat preţul şi în perioada următoare. Din cauza costurilor ridicate, fermierii cultivă sfeclă de zahăr pe suprafeţe tot mai mici. În plus, în România mai funcţionează o singură fabrică de procesare.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 07.07.2022, 20:11

Vezi și

Neculai Dulceanu e unul dintre puţinii cultivatori de sfeclă de zahăr din România. "Am cultivat mai puţină sfeclă. Cam o treime. La ora actuală, am undeva la 22 de hectare. Ca o treime din ceea ce voiam eu. Anul trecut, am cheltuit 7.000 de lei, anul ăsta am cheltuit 14.000 de lei", a declarat Neculai Dulceanu, fermier. Costurile sunt mai mari, iar producţia e mai mică. Anul trecut a produs 54 de tone la hectar. Anul acesta, dacă nu plouă, nu va scoate din pământ nici măcar jumătate. "Suntem terminaţi. 20 de tone la hectar. E fantastic de puţin. Dar dacă nu avem apă", a declarat Neculai Dulceanu, fermier.

În 1990, România avea 33 de fabrici de zahăr

Toată recolta o va da fabricii de zahăr, cu care a semnat contractul încă din primăvară. Ne aflăm în singura fabrică de zahăr rămasă în România. De aici, de la Buzău şi din punctul de lucru de la Roman ies, în fiecare an, peste 200.000 de tone de zahăr. Costurile de producţie sunt însă tot mai mari de la un an la altul. "Sunt factori care ne vor influenţa costurile. Mai ales partea de energie. Gazul este un mare factor. Sfecla, care va fi şi ea cu fermierii, renegociată. Dacă gazul creşte cu 20%, automat şi noi avem o creştere cu, să spunem, 5%. Dacă sfecla creşte cu sută la sută, automat şi noi avem o creştere cu 50%", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentant firmă zahăr. În ultimul an, compania a mărit preţul zahărului cu 13%.

"Este absolut clar că va fi o creştere. Nu numai noi vom mări. Vom urma trendul care este. Dacă avem inputuri care cresc, automat le transfer şi eu în costuri", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentant firmă zahăr. Cifrele oficiale spun că majorarea plătită de cumpărători a fost de 16%. În 1990, România avea 33 de fabrici de zahăr. Singura funcţională astăzi produce între 25 şi 50% din cantitatea de zahăr consumată la noi. Restul vine din import. În 2021, am adus din alte ţări cu 25% mai mult zahăr faţă de 2020, în valoare de 38 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Zahărul le lasă un gust amar fermierilor care cultivă sfeclă: "Suntem terminaţi. 20 de tone la hectar e fantastic de puţin. Dar dacă nu avem apă"