Specialiştii din Bucureşti sunt în alertă: Cei mai mulţi ţânţari purtători de West Nile au fost descoperiţi în sectoarele 5 şi 6
România se confruntă din nou cu virusul West Nile. Avem deja primul caz confirmat, după ce ultima raportare a fost înregistrată în 2019. O femeie din judeţul Olt a fost confirmată pozitiv cu acest virus. Şi în Bucureşti specialiştii sunt în alertă, testele au arătat că e plin de ţânţari care poartă West Nile.
De Alexandra Marin la 07.08.2021, 21:07Semnal de alarmă tras de specialişti: în Bucureşti au fost depistaţi ţânţari purtători de West Nile, cei mai mulţi în sectoarele 5 şi 6.
''Într-adevăr, parcă sunt 3 tipuri de ţânţari. Ţânţarii obişnuiţi transmit West Nile. Nu cei mari, nu cei verzi. Înseamnă că avem de suferit.''
Primul caz de infecţie cu West Nile a fost raportat în această săptămână. Victima este o femeie de 48 de ani din Olt
Elena Fălcuţă, cercetător Institulul Cantacuzino: Noi suntem cei care am găsit proba pozitivă. Am raportat-o la I.N.S.P., la C.N.S.C.B.T. Probele pozitive care ies în urma testelor rapide le confirmăm prin teste RT-PCR. Virusul West Nile este transmis de ţânţarul comun.
2 din 10 oameni infectați cu West Nile dezvoltă simptome moderate sau severe. Printre acestea se numără febra, vărsăturile şi dureri de cap. În cazuri rare se poate ajunge la comă.
Cătălin Apostolescu, manager Institutul "Matei Balş": Singurul lucru care este altfel anul acesta este că ţânţarii sunt în număr mai mare, iar muşcăturile sunt în număr mai mare. Ţânţarul înţeapă o dată, îşi ia o masă de sânge, o digeră în 24-48h, apoi înţeapă din nou. Un ţânţar nu înţeapă 4-5 persoane în aceeaşi seară.
Ce spun autorităţile despre ţânţarii care au luat cu asalt zonele verzi
Deşi bucureştenii se plâng de roiurile mari de ţânţari care îi asaltează seara în zonele verzi, autorităţile susţin că lupta cu insectele se poartă ca la carte.
''Am pe picioare, pe aici.
Te dai cu spray?
Da, de obicei când mă dau cu spray nu vin, dar când nu mă dau vin seara.
Seara când ieşi afară? Da.
În parc, mai ales?
Da. Şi în parc.''
''În parcul asta nu sunt probleme, dar din câte am auzit probleme cu ţânţarii sunt prin multe zone unde este apă.''
Bogdan Pascu, director Eco Igienizare: Au fost depistaţi ţânţari purtători ai virusului West Nile. Avem nişte capcane răspândite pe toată aria municipiului Bucureşti. Noi, prin cele 6 capcane din cele 6 capcane determinăm gradul de contaminare de la un tratament la altul.
În 2019, am avut 66 de cazuri de infectare, 18 doar în București. Atunci, din cauza înţepăturii, 8 oameni au murit. În 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de West Nile din Europa.