Statul e surd la nevoile persoanelor cu deficienţe de auz şi e primul care nu respectă legea
Drumul la ghişeu pentru o persoană cu deficienţe de auz, în România, devine o confirmare a nepăsării statului.
De Redactia Observator la 08.02.2018, 21:33Drumul la ghişeu pentru o persoană cu deficienţe de auz, în România, devine o confirmare a nepăsării statului. Oamenii cu probleme sunt umiliţi cu legea în mână. Autorităţile sunt obligate să asigure în instituţiile publice un interpret mimico-gestual, dar asta nu se întâmplă. Reporterii Observator au însoţit o tânără cu deficienţe în confruntarea cu sistemul. Urmăriţi un material filmat cu o cameră ascunsă.
Discuţia stânjenitoare are loc chiat în ministrul Justiţiei. Monica are deficienţe de auz şi vrea să-şi înfiinţeze o asociaţie, alături de alte persoane cu aceleaşi probleme. Numai că nu există şi o cale de comunicare între ea şi angajata instituţiei, care ar fi trebuit să o ajute cu informaţii.
De la Justiţie, am plecat împreună la Taxe şi Impozite. Funcţionara încearcă să iasă din această situaţie. Şi îi notează câteva indicaţii pe o hârtie. Între timp, găseşte şi o explicaţie...
Culmea, din 2006, legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap obligă autorităţile publice să asigure interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual.
Numai că...
Lăcrămioara Corcheş, director Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială: "Noi avem obligaţia să verificăm dacă acea lege este respectată în toate instituţiile şi organizaţiile din această ţară." O obligaţie care există DOAR în teorie.
În practică, problema ar putea avea rezolvare, dacă periodic s-ar face controale. Şi s-ar lua măsuri. Amenzile pot ajunge chiar şi la 12.000 de lei. Deputatul Adriana Sftoiu se gândeşte să facă o nouă lege, care ar urma să declare limbajul mimico-gestual limbă oficială.
În România există acum puţini peste 100 de interpreţi autorizaţi. Un număr mult prea mic raportat la cele 25.000 de persoane cu deficienţe de auz.