Timișoara, sufocată de cabluri suspendate. Peste trei ani orașul va deveni Capitală Culturală Europeană
Peste trei ani, Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană! Asta înseamnă că, până atunci, autorităţile locale trebuie să rezolve toate problemele oraşului, mai ales pe cele de ordin estetic. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă edilii este să scape de încrengătura de cabluri suspendate, care sunt şi urâte, dar şi periculoase pentru trecători.
De Redactia Observator la 11.09.2018, 15:01Peste trei ani, Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană! Asta înseamnă că, până atunci, autorităţile locale trebuie să rezolve toate problemele oraşului, mai ales pe cele de ordin estetic. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă edilii este să scape de încrengătura de cabluri suspendate, care sunt şi urâte, dar şi periculoase pentru trecători.
Cerul Timişoarei pare o uriaşă pânză de păianjen. Sute de cabluri atârnă pe stâlpii din oraş. La mică distanţă de Piaţa Unirii, sute de oameni trec zilnic pe lângă fire care ajung până la trotuar.
Peste tot în oraş, cabluri par să fi pus stăpânire pe stâlpi şi clădiri. Turiştii care vor să aibă o amintire din Timişoara nu vor uita curând păienjenişul negru.
În urmă cu aproape un deceniu, autorităţile locale au adoptat o hotărâre prin care firmele care au întins cabluri prin tot oraşul erau obligaţi să le îngroape. În caz contrar, ar fi fost amendate, iar firele - tăiate. Este mai mult decât evident că decizia nu a fost pusă în aplicare.
Sunt totuşi şi zone în care majoritatea firelor au dispărut, iar singurele cabluri care au rămas sunt cele ale troleibuzelor. 170 de metri de cabluri au fost strânse dintr-una din pieţele oraşului.
Și alte orașe mari din România întâmpină probleme cu cablurile aeriene. La Cluj-Napoca, de exemplu, primăria se lăuda în 2015 că a amenajat, pe banii ei, câteva sute de metri de rețea subterană și îi soma pe operatori să îngroape cablurile.