Toaletele publice, bombe ecologice în Capitală. "Numai dacă pui mâna pe uşă ai luat nu ştiu câţi microbi"
De doi ani aşteaptă bucureştenii toalete publice noi şi cişmele stradale, cum a promis Nicuşor Dan. Nu doar că nu au apărut, dar cele vechi sunt tot mai murdare şi nu îţi mai vine să le foloseşti. În criză de fonduri, Primăria Capitalei a trecut administrarea unor grupuri sanitare la primăriile de sector. Situaţia nu este, însă, mult mai bună.
De Andreea Milea la 13.06.2023, 20:34Toaletele publice din parcurile Capitalei sunt bombe ecologice, se plâng bucureştenii. De luni de zile, nimeni nu le mai spală. "Nu putem să stăm de miros, mai ales acum când e vară. Să-l ia, domne de aici!", se plânge un trecător.
Toaletele publice, bombe ecologice
"Toaletele publice de la intrarea în cel mai mare parc al Capitalei, parcul Herăstrău, nu au mai fost curăţate de mult. Aşa arată în interior unde au apărut tot felul de muşte iar mirosul este greu de suportat", arată Andreea Milea, reporter Observator. "Toaletele sunt impracticabile. Ca medic, va spun că numai dacă pui mâna pe uşă ai luat nu ştiu câţi microbi. Nu ai unde să te speli pe mâini. Astea trebuie în fiecare zi luate şi spălate", crede cineva.
"În parcul din faţa Ministerului Transporturilor, toaletele publice arată şi mai rău. Au fost montate aici în urmă cu 6 luni, însă miroase atât de rău încât oamenii evită zona", adaugă Andreea Milea, reporter Observator.
- Spaţiile de servicii de pe drumul expres Craiova - Piteşti, cu lacătul pe ele, la un an de la inaugurare....
- Când va fi gata noul patinoar olimpic din Bucureşti, primul construit în 70 de ani. Costă 10 milioane de euro şi...
- "Am regăsit în România bucuria de a trăi". Reacţia unui jurnalist italian pasionat de vinuri, în ţara noastră
128 de toalete publice în Bucureşti
În Bucureşti sunt 128 de toalete publice, dar în puţine poţi să intri. Întreţinerea şi igienizarea unei toalete costă 75 de lei pe zi. "În contextul presiunilor bugetare, Primăria Generală s-a adresat primăriilor de sector încă din 2021, solicitându-le să acopere şi ele, din buget propriu, şi să completeze cu alte toalete, acolo unde este nevoie", declară reprezentanţii primăriei.
Primăria Capitalei a trecut o parte dintre ele în grija primăriilor de sector. Primăria Sectorului 2 a luat în administrare 30 de toalete pentru care plăteşte şi chirie. "Au spus că nu mai au bani şi atunci am preferat să le luăm noi să le administrăm. Chiria plus întreţinerea, undeva la 113 lei pe zi per toaletă", spune Alin Drugău, director ADP Sector 2.
Primăria Capitalei promite toalete ecologice de doi ani. Acum, speră ca până la toamnă să cumpere 54 de grupuri sanitare pe care să le monteze în parcuri. Până atunci, cu o vară toridă în faţă, bucureştenii sunt îngrijoraţi şi de cişmelele publice, puţine şi defecte.
"În tot oraşul sunt puţin peste 100 de cişmele, dintre care 30 au fost montate în parcurile administrate de Primăria Capitalei. Aşadar veţi avea destul de mult de mers până să găsiţi prima cişmea şi dacă aveţi noroc va funcţiona. Cea de aici nu merge", arată Andreea Milea, reporter Observator. "Mizerabil. Eu nu aş bea apă de acolo. Dumneavoastră aţi bea apă de acolo? Pe bune. Chiar dacă mi-ar fi sete, mai bine beau din lac", comentează un trecător.
În schimb, primăria Capitalei are un site din care poţi să afli unde sunt amplasate toaletele şi tâşnitorile publice. Harta nu pare să fie actualizată, pentru că în unele parcuri nu apar grupurile sanitare amplasate anul trecut.