Tradiţii de Buna Vestire: gesturi de evitat pentru a fi ferit de necazuri tot anul. Ce e bine să mănânci azi
Buna Vestire. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Buna Vestire sau Blagoveştenia. sărbătoarea marchează şi prima zi de dezlegare la peşte din cel mai aspru post de peste an, Postul Paştelui. Dacă la sate, oamenii păstrează reţele tradiţionale, la oraşe, bucătarii pregătesc cele mai frumoase farfurii.
De Iulia Pop la 25.03.2022, 20:06La Catedrala Mitropolitană din Timişoara, zeci de credincioşi s-au rugat de Buna Vestire. Este şi prima zi de dezlegare la peşte din acest post. În restaurante, farfurii atent pregătite îi aşteaptă pe cei mai pretenţioşi clienţi.
Cum preparăm peștele de Buna Vestire
"O să-l facem în tigaie, cu sos de lămâie, bis de creveți şi piure de păstrârnac. Peştele se pune când uleiul nu este încins pentru că altfel se strânge. În tigaie, se mai adaugă doar sare, piper, rozmarin, unt şi cimbru", arată un bucătar. Iar când peştele este gata, într-o altă tigaie se pregăteşte şi sosul de lămâie. "Lămâie, miere, coniac, cimbru, sare şi piper ... Punem o lingură de unt ... Simplu şi gustos! Poftă bună!"
Avertisment ANPC: atenţie la cumpărături!
ANPC avertizează că, în astfel de zile, trebuie să fim foarte atenţi la ce cumpărăm. În pieţe este indicat să deschidem bine ochii, înainte să deschidem portofelele şi să luăm peşte doar din locuri autorizate. Cel mai indicat este să cumpărăm peştele viu.
Peştele s-a scumpit
Din cauza scumpirilor în lanţ, şi preţul peştelui a crescut. Faţă de anul trecut, la unii comercianţi, kilogramul de crap sau păstrăv este cu până la 7 lei mai scump. "Nici noi nu ne-am aprovizionat cu foarte mult peşte, ştiam care-i pulsul şi atunci n-avea sens să rămâi cu stocuri", spune Tibi Barta, comerciant. Oamenii preferă "crapul nostru românesc, păstrăvul, carasul.
"Pe lângă vitamine, minerale, proteine de bună calitate şi acizi graşi Omega 3, carnea de peşte reprezintă o sursa de proteine de bună calitate", explică Olivia Micșa, nutriționist dietetician.
Tradiţii de Buna Vestire
Potrivit tradiţiilor, în ziua de Buna Vestire, creştinii ortodocşi trebuie să respecte anumite reguli pentru a le merge bine. "Buna Vestire e ca ziua de Paşte. Nu se lucrează, mâncare se face din ajunul sărbătorii", arată o localnică din Mureş. "În general, ele vizează bunăstarea casei, a oamenilor, sănătatea animalelor şi belşugul recoltelor, dar şi multe credinţe", spune Roxana Man, de la Muzeul Etnografic Anton Badea. Cei care se ceartă în această zi vor avea necazuri tot anul.