Antena Meniu Search
x

Video Superstiţii de Buna Vestire. Ospăţul cu peşte, prima dezlegare din postul Paştelui

Buna Vestire este sărbătorită astăzi în toate colţurile ţării, de toţi creştinii. Se spune că astăzi nu trebuie să ne certăm, iar ziua este aducătoare de veşti bune. De asemenea, cei care au ţinut postul au astăzi dezlegare la peşte. 

de Angela Bertea

la 25.03.2022, 08:34

Vezi și

Buna Vestire este ziua în care Sfântul Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioară Maria că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Totodată, este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbă­torile Maicii Domnului. 

La începuturi, creştinii au sărbătorit în zile diferite Buna Vestire. Dacă unii credincioşi o sărbătoarea în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, alţii - în special în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia şi Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Legat de tradiţii, cucul are şi el o semnificaţie aparte de această sărbătoare. Se spune că atunci când pasărea îţi cântă în spate, când ai stomacul gol, e semn rău. Alţii obişnuiesc să numere de câte ori îşi cântă cucul numele, astfel să desopere câţi ani ar avea de trăit. Tot în tradiţii, se spunea că flăcăii şi fetele îl puteau întreba pe cuc când se vor căsătorii, iar în funcţie de cântecul lui puteau să-şi afle anii de aştepare.

De asemnea, cu ocazia acestei sărbători, cu toţii ştim că trebuie să mâncăm peşte. În Postul Mare există doar două astfel de dezlegări: de Buna Vestire şi de Florii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Superstiţii de Buna Vestire. Ospăţul cu peşte, prima dezlegare din postul Paştelui