Antena Meniu Search
x
LIVE

Video "Certurile și beţiile sunt interzise cu desăvârşire". Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire

Creştinii sărbătoresc astăzi Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gabriel a vestit-o pe Fecioară Maria că-l va naște pe Iisus. Este zi de dezlegare la peşte, adică toţi credincioşii care ţin post au voie să mănânce specialităţi din carne de peşte. Puține sunt gospodăriile în care nu miroase astăzi a crap, caras ori păstrăv prăjit, stropit cu mujdei și servit cu mămăligă. 

 

De Sorin Tanţoş la 25.03.2022, 09:31
Vezi și

Încă din  zori, preoţii de la Catedrala Mică din Târgu Mureş îi așteaptă pe creștinii din zonă la slujba de Buna Vestire

Călin Budai, preot catedrala mică Târgu Mureş: Întotdeauna praznicul Bunei Vestiri cade în sfântul şi marele post al Paştelui. Această zi, împreună cu ziua Floriilor, duminica dinainte de Paşte este dezlegare la peşte. 

Roxana Man, director muzeul etnografic Anton Badea Reghin: Această zi se mai numeşte şi ziua cucului. Cucul este o pasăre cu semnificaţii simbolice, care cântă de la echinopsiul de primăvară şi până la solstiţiul de vară. 

Păstrăvul este la mare căutare de Buna Vestire

Pe acelaşi subiect

În ajunul sărbătorii, copiii să umble prin sat echipaţi cu clopoţei şi cu boate. Mergeau din casă în casă. Făceau zgomot şi loveau copii cu boatele. După liturghie, credincioşii merg direct la păstrăvărie, pentru a alege peştele pe care îl vor pune pe jar sau în tigaie. Batranii cred ca n-ar strica sa punem pe pragul casei pâine și sare, drept hrană pentru îngerii care ne vor veghea tot anul, dar mai ales, pentru a păstra liniştea şi armonia.

Buna Vestire e ca şi ziua de Paşte. Atunci a vestit îngerul la Maica Domnului, care l-a născut pe Iisus. Certurile și beţiile sunt interzise cu desăvârşire. 

Dacă în alte zone oamenii preferă carasul ori crapul, în Mureş, păstrăvul este la mare căutare de Buna Vestire. Îl facem cu sare. Pui un pic de sare, şi apoi e mai gustos. 

Ionuț Todoran, proprietar la păstrăvărie: Cei care au ţinut post sunt foarte doritori să profite de sărbătoarea asta şi să consume păstrăv. 

Postul Pastelui este cel mai mare al anului. În cele 48 de zile de post, credincioșii au doar doua dezlegari la peste. Următoarea zi va fi de Florii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » "Certurile și beţiile sunt interzise cu desăvârşire". Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire