O parte din tratamentul pacienţilor la privat va fi decontat de stat
Se schimbă regulile în Sănătate. Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. Legea, care ar trebui să le ofere blonavilor acces la servicii medicale cât mai bune, stârneşte nemulţumiri. Spitalele de stat se tem că rămân fără bani. Pacienţii cred că privaţii vor umfla preţurile.
De Redactia Observator la 24.04.2019, 22:51Se schimbă regulile în Sănătate. Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. Legea, care ar trebui să le ofere blonavilor acces la servicii medicale cât mai bune, stârneşte însă nemulţumiri. În timp ce spitalele de stat se tem că vor rămâne fără bani, pacienţii cred că privaţii vor umfla preţurile şi la final vor plăti tot atâţia bani din propriul buzunar. Reprezentanţii clinicilor private îi contrazic. O operaţie de apendicită va costa 2.600 de lei, faţă de 4.000 cât este acum.
Eduard Dobre, director executiv PALMED: Pacientul va fi foarte bine informat, va şti ce plăteşte. Pacientul îşi va alege un furnizor de servicii medicale care îi dă şi calitate şi un tarif mai mic
Tratamentul pacienţilor la privat, decontat de stat
Mai marii din Sănătate spun că pacienţii îşi vor putea face analizele sau se vor putea opera la o clinică privată, fără să mai plătească integral serviciile medicale, ca până acum.
Statul va deconta o parte din costul tratamentului, într-un anumit plafon.
Radu Gănescu, preşedinte Asociaţie pacienţi boli cronice: Ştim cu toţii. Anumite servicii din privat erau complet suportate din buzunarul pacientului. Iar mulţi dintre noi, nemulţumiţi fiind că suntem contribuabili la fondul de stat, am zis că aceşti bani ar trebui să urmărească pacientul
Specialiştii se tem însă că prin acest sistem fondurile se vor epuiza imediat şi la privat şi la stat, dacă bugetele lunare ale caselor de sănătate vor rămâne neschimbate.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Asta înseamnă că dacă un spital ca Floreasca depăşeşte sumele alocate, trebuie să se închidă. Nu cred că cineva îşi asumă un asemenea risc şi o asemenea abordare
O operaţie de apendicită făcut la privat va costa cu 35% mai puţin
Reprezentanţii clinicilor private şi-au făcut deja calculele. De exemplu, spitalele de stat primesc acum 1.400 de lei pentru o operaţie de apendicită.
La privat aceeaşi intervenţie costă 4000 lei. Practic pacientul ar plăti 2.600 de lei la privat, cu 35 % mai puţin decât până acum.
Pentru o investigaţie computer tomograf, preţul plătit de bolnav la privat s-ar înjumătăţi.
Pentru o analiză simplă de laborator, în loc de 40 de lei, de exemplu, pacienţii vor plăti 25 de lei.
Legea nu are încă norme de aplicare. Pacienţii se tem că spitalele private vor creşte costul tratamentelor şi că vor da până la urmă aceiaşi bani din buzunar.