Un singur medic amendat în cazul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului fără programare
Peste 1.300 de oameni care nu erau în categoriile admise acum au fost vaccinaţi mai devreme. Aproape jumătate dintre ei au primit serul într-un centru de vaccinare din Rădăuţi- Suceava. Un medic a fost sancţionat pentru asta: 10 lei pentru fiecare om vaccinat peste rând. De plătit, plătesc mai mult bolnavii care astăzi au aşteptat ore în şir deşi aveau programare.
De Redactia Observator la 28.01.2021, 20:12- Medicul care a vaccinat peste rând oameni împotriva coronavirusului a fost amendat cu 5.000 de lei.
- Cel puţin 1.300 de persoane s-au vaccinat împotriva coronavirusului deşi nu aveau dreptul.
Unul din centrele unde s-au vaccinat oameni peste rând este în Rădăuţi. Peste 560 de persoane s-au imunizat fără programare, au descoperit inspectorii sanitari. Nu e de mirare că mulţi alţi oameni au rămas fără vaccin deşi aveau programare.
Amenda: 5000 de lei pentru medicul cooronator al centrului. Mai puţin de 10 lei pentru fiecare vaccinat peste rând.
În total, sunt peste 1.300 de oameni vaccinaţi, deşi nu aveau acest drept.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Trebuie să transparentizăm procesul. Prima dată am descoprit între 15 şi 23 ianuarie în Registul de vaccinare. Sunt 1353 de persoane vaccinate şi care sunt marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi erori de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând.
Angajaţii centrelor recunosc că se fac vaccinuri fără programare.
Centrul de Vaccinare din Buftea, judeţul Ilfov. Portarul îi confirmă unui jurnalist Observator că s-au făcut vaccinări pe lângă platformă, iar fenomenul ar putea continua, dacă ar fi mai multe doze pe stoc.
Ministrul Sănătăţii, lămuriri în legătură cu românii care s-au vaccinat peste rând şi centrele de vaccinare cu circuit închis
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Cunoaştem situaţia din Buftea şi DSP de acolo a fost deja contactată.
Ministrul Sănătăţii susţine că 3 din 10 români au beneficiat de serul anti-covid, fără să fie înscrişi în platforma de vaccinare.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Există 30% dintre oameni care sunt în Registrul Naţional de Vaccinare şi nu sunt în platforma de programare. Sunt oameni care merg în centrul de vaccinare unde încă lucrurile se fac încă pe hârtie şi, după ce eşti notat în Registrul Naţional de Vaccinare, datele se varsă în platforma de programare pentru a fi programat pentru rapel.
Toate aceste probleme au dat peste cap sistemul. Doze folosite pentru persoane care nu aveau dreptul de a se vaccina în această fază. Altele folosite, dar apărute cu întârziere în sistem.
Aşa se face că peste 35 de mii de oameni vor primi serul cu 10 zile întârziere. Însă nu toţi au primit mesaje cu noua programare.
Un alt semn de întrebare apare în ceea ce priveşte cele aproape 100 de centre cu circuit închis, în care au acces doar angajaţii din domeniile cheie ale statului şi cei din structurile de securitate.
Sunt peste 128 de mii înscrişi până acum în platformă, din care peste 70 de mii deja programaţi.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Avem la acest moment mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Centre cu circuit deschis - toată lumea se poate programa, centre cu circuit închis - doar o parte din populaţia României, doar anumite categorii se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există o HG sau o hotărâre a Ministerului Sănătăţii care să fi aprobat aşa ceva.
În schimb, în 48 de ore, Ministerul Sănătăţii a trimis trei informări diferite privind vaccinarea celor care au avut boala. Prima contradicţie este legată de termenul în care se pot vaccina. A doua se referă la pacienţii care se infectează între prima doză şi rapel.
În Bucureşti, sunt 22 de centre care ar putea fi deschise în următoarele zile, dar acum nu sunt sufieciente doze de vaccin.