Vouchere de la stat pentru victimele violenței. Unele reuşesc să pună capăt abuzului, cele mai multe însă rămân lângă agresori pentru că nu-și permit să plece
Victimele violenţei vor primi ajutor de la stat. A fost nevoie să treacă aproape 20 de ani pentru ca legea ce prevede sprijin financiar să aibă norme de aplicare. Pentru anul acesta se vor da doar 30 de vouchere. În contexul în care avem zeci de mii de victime ale infracţiunii.
De Cristina Filip la 26.10.2023, 21:53N. este una dintre femeile care au reuşit să pună capăt abuzului. Acum este sprijin pentru victimele violenţei domestice. Multe nu pleacă din relaţie pentru că nu-şi permit. La propriu. După aproape 20 de ani, legea care le-ar fi ajutat să scape mai uşor din coşmar are, în sfârşit, norme de aplicare.
N., membru Anais: Da m-ar fi ajutat orice sprijin chiar dacă sunt o persoană care se descurcă singură, chiar dacă am un statut profesional.
Vouchere de la stat pentru victimele violenței
În teorie, victimele ar putea cere sprijin financiar pentru chirie, mâncare, medicamente sau consiliere în valoare de până la 10 salarii minim brute. Normele date în vară de Ministerul Justiţiei prevăd că valoarea maximă este de 5 salarii brute, adică în jur de 16.500 de lei.
- Statul va acorda 30 de vouchere victimelor violenţei domestice, deşi doar anul trecut au fost înregistrate 70.000...
- Românii care nu vor mai primi vouchere de vacanţă. Valoarea tichetelor crește la 1.600 de lei, din 2024 - proiect
- Vouchere pentru sobe mai eficiente energetic, promise de ministrul Mediului. Câte locuinţe din România sunt...
Reporter-Alina Gorghiu, ministrul Justiției: De ce după atâta timp apare metodologia pentru că legea e în vigoare din 2004...
- Nu, legea s-a modificat. Mecanismul acesta anul trecut s-a modificat şi am reuşit în aceste 4 luni la minister să facem şi un compartiment al violentei domestice cred că am făcut destule in 4 luni de zile.
Banii ar veni din ce reuşeşte statul să confişte de la infractori. Pentru 2023, se vor da doar 30 de vouchere.
Cezara Băceanu, Centrul de Resurse Juridice: Sunt foarte curioasă cum au fost decise aceste 30 pentru că avem rapoarte naţionale, internaţionale care arată cum este de fapt situaţia în România.
Cristina Filip, reporter Observator: 30 de vouchere şi 41 de judeţe, adică nici măcar un voucher pe judeţ. Asta în contextul în care anul trecut poliţia a intervenit în peste 81 de mii de cazuri de violenţă domestică. Atenţie, doar violenţă domestică. Pentru că sprijin financiar pot cere şi victimele traficului de persoane sau ale infracţiunilor sexuale.
Pentru a primi voucherele, trebuie făcută o solicitare la tribunal împreună cu un referat în care se specifică, detaliat, cheltuielile lunare. O comisie va analiza documentele şi va stabili suma oferită.