Antena Meniu Search
x

Video Vouchere pentru sobe mai eficiente energetic, promise de ministrul Mediului. Câte locuinţe din România sunt încălzite cu sobe vechi

Sobele vechi, pe lemne, ar putea deveni istorie. Ministerul Mediului promite vouchere pentru românii care folosesc astfel de sobe ce poluează și nici nu sunt eficiente. Vorbim despre un program pilot care este pregătit acum. Într-un interviu pentru Observator, ministrul Mediului ne-a vorbit despre acest program.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 16.09.2023, 13:45

Vezi și

"O metodă foarte bună prin care am putea să economisim risipa de energie este aceea de a avea metode de încălzire mai eficiente, iar sobele tradiţionale au o eficienţă energetică extrem de scăzută. Practic multă căldură iese pe hornul casei şi în măsura în care, împreună cu colegii de la adminstraţia fondului pentru mediu, definitivăm în următoarele săptămâni ghidul pentru un proiect pilot, ne propunem să finanţăm nişte sobe eficiente din punct de vedere energetic", explică Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Diana Speretoiu, reporter Observator: "Programul va funcţiona la fel ca Rabla pentru electrocasnice. Nu este încă o dată certă de la care va funcţiona acest program. După cum explică ministrul Mediului, încă se lucrează la ghidul de finanţare. Ministerul mediului îşi doreşte să înlocuiască sobele tradiţionale care consumă mult lemn, care poluează şi care pierd multă căldură cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic. Sobele vechi au o eficienţă de 20-25%, în timp ce noile sobe au o eficienţă energetică de peste 90%. Voucherele pentru sobe ar trebui să reducă poluarea şi consumul de lemn de foc. În prezent, o sobă costă între 600 şi 2.500 de lei, iar ultimele statistici spun că, în România, 3,5 ,milioane de locuinţe sunt încălzite cu lemne, multe din mediul rural."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Vouchere pentru sobe mai eficiente energetic, promise de ministrul Mediului. Câte locuinţe din România sunt încălzite cu sobe vechi