Vreme la extreme în România. Temperaturile vor sări de 20 de grade Celsius
Iarna de octombrie a fost cât pe ce să facă victime în munţii Făgăraş. Patru turişti străini, care s-au rătăcit la peste 2.000 de metri altitudine, îmbrăcaţi subţire, au fost salvaţi la limită de jandarmii montani. În umătoarele 12 ore, vremea din România trece din nou de la o extremă la alta.
De Redactia Observator la 08.10.2019, 20:44Iarna de octombrie a fost cât pe ce să facă victime în munţii Făgăraş. Patru turişti străini, care s-au rătăcit la peste 2.000 de metri altitudine, îmbrăcaţi subţire, au fost salvaţi la limită de jandarmii montani. În umătoarele 12 ore, România trece din nou de la o extremă la alta. După nopţi cu temperaturi negative, vin zile când termometrul urcă la peste 20 de grade.
Un apel disperat al unui tată a mobilizat astăzi jandarmii montani în Făgăraş. Bărbatul nu mai ştia nimic de fiul lui, un tânăr de 25 de ani, cetăţean israelian, care plecase în drumeţie. În misiunea de salvare, jandarmii au găsit alţi trei turişti străini rătăciţi la peste 2000 de metri altitudine. Niciunul nu era echipat de iarnă. După patru ore de coborâre prin nămeţi, oamenii au ajuns în siguranţă la baza muntelui.
Pe Transalpina, drumarii au făcut pârtie pentru turişti, dar şi pentru oile aflate încă în transhumanţă. Pe cea mai înaltă şosea din ţară, stratul de zăpadă depăşeşte deja 15 centimetri. Şi ceaţa le-a făcut probleme şoferilor.
Zeci de localităţi din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Cluj au fost sub cod galben. Temperaturile scăzute au contribuit la peisajul de gheaţă.
Pentru prima dată în această toamnă, la Cluj, temperaturile au scăzut sub limita îngheţului. Minus două grade celsius au arătat termometrele în această dimineaţă, iar şoferii au fost nevoiţi să îşi caute prin portbagaj racletele pentru parbriz.
În Bihor, din cauza temperaturii care a scăzut brusc, bălţile şi lacurile păreau că fierb în această dimineaţă.
În Arad, Baia Mare, Satu Mare sau Timiş, a fost cea mai friguroasă noapte de 7 spre 8 octombrie de când meteorologii fac măsurători. În oraşe, oamenii şi-au îmbrăcat cu geci de iarnă chiar şi animalele de companie.
Iarna timpurie a venit a adus şi bucurie. Unii au făcut deja primii oameni de zăpadă.
Fluctuaţiile de temperatură slăbesc sistemul imunitar, avertizează medicii, care ne sfătuiesc, în primul rând, să ne îmbrăcăm corespunzător.
De mâine, din iarnă trecem din nou la o toamnă blândă. Prognoza meteo arată că în vestul ţării se vor atinge 21 de grade.