Zacuscă făcută la foc de lemne, după rețeta bunicii
Se apropie sfârşitul verii iar multe dintre gospodine muncesc deja. Trebuie să facă tot felul de bunătăţi pentru iarnă. Legumele s-au copt, aşa că primul preparat pregătit este zacusca! Făcută cu legume coapte pe grătar şi fiartă în curte, la foc de lemne, delicioasa conservă nu va lipsi din nicio cămară.
De Redactia Observator la 20.08.2017, 19:39Se apropie sfârşitul verii iar multe dintre gospodine muncesc deja. Trebuie să facă tot felul de bunătăţi pentru iarnă. Legumele s-au copt, aşa că primul preparat pregătit este zacusca! Făcută cu legume coapte pe grătar şi fiartă în curte, la foc de lemne, delicioasa conservă nu va lipsi din nicio cămară.
Focul e făcut, tuciul este pregătit. În mica lor gospodărie din Tocileni, în Botoşani, doamna Olga şi doamna Neta muncesc de zor şi pun borcane pentru iarnă. Ardeii capia sfârâie deja pe grătar.
Pentru o zacuscă dulce, ca odinioară, mizează pe reţeta din străbuni: cinci kilograme de ardei şi tot atâtea de gogoşari se coc la foc iute alături de 3 kilograme de vinete.
În ceaun mai intră şi două kilograme de ceapă, două de roşii pasate, plus un litru de ulei. În rest, imaginaţia e limita.
Zacusca adevărată nu fierbe pe aragaz, ci în curte, la foc cu lemne.
După două ore pe foc, zacusca îşi descoperă aromele. Nimeni nu-i poate rezista.
Aşa ia naştere gustul copilăriei. Lorenţo nu mai are răbdare să guste bunătăţile făcute de mâinile magice ale bunicii. Mai are însă de-aşteptat.
Abia la iarnă, vor scoate din cămară delicatesele cu gust de vară.