Zeci de noi cazuri de norovirus în Râşnov. DSP amână de pe o zi pe alta analizele esenţiale
Între timp, la Râşnov apar alte cazuri de îmbolnăviri cu norovirus. Şi, la o săptămână de la prima infectare, autorităţile tot nu se grăbesc să afle sursa contaminării. Încă nu s-au făcut analize pentru apa de la robinet şi abia ieri localnicii au fost sfătuiţi să nu mai bea decât apă îmbuteliată.
De Claudiu Loghin la 28.07.2021, 20:00- Locuitorilor şi turiştilor din Râşnov li s-a recomandat să bea apă îmbuteliată.
De ieri şi până azi, încă 50 de oameni s-au îmbolnăvit la Râşnov. În total, într-o săptămână sunt 317 turişti şi localnici care au ajuns la medic şi alte câteva zeci care s-au tratat cu medicamnte de la farmacie.
Andreea Pop, farmacistă: A fost o cerere foarte mare de antidiareice şi de medicamente care previn stările de rău, de deshidratare.
Ana Zaharia, farmacistă: Nu e ceva localizat, un fruct. Cred că este ce ne ţine pe noi împreună: apa, aerul.
În timp ce numărul infectărilor creşte, autorităţile din Râşnov nu se grăbesc să afle dacă apa a fost sursa epidemiei cu norovirus. Angajaţii DSP ar fi trebuit să ia astăzi probe din apă şi să le trimită la Institutul Cantacuzino din Capitală, dar au amânat acest lucru pentru mâine. Au luat probe şi săptămâna trecută, dar le-au luat greşit.
- Sunt cel puţin 300 de oameni, "loviţi" de virusul misterios din Râşnov. Autorităţile nu ştiu ce a provocat...
- Norovirusul care a provocat sute de cazuri la Râșnov ar putea fi, până la urmă, în apa de la robinet. Cum se...
- Focar de norovirus la Râşnov. Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic, dar autorităţile cred că numărul e...
Andrea Neculau, director executiv DDP Brașov: Intenţia noastră a fost să facem testarea virusologică din probele deja recoltate şi care sunt deja la Bucureşti, ni s-a transmis însă că nu sunt adecvate acestei analize. Prin urmare, este necesară o nouă recoltă.
Norovirusul supravieţuieşte în apă câteva luni sau chiar ani
Probele din aşa numitul punct de recoltare Intrare Izvor Dobrici au fost recoltate în urmă cu o săptămână. Au fost analizate microbiologic pentru prezenţa bacteriilor coliforme, E-coli şi enterococilor intestinali. Şi... au ieşit curate.
Dar curate doar de bacterii, nu şi de virusuri. Primăria nu a fost informată că analizele nu sunt complete şi a transmis locuitorilor din Râşnov că apa e potabilă. Autorităţile s-au jucat cu sănătatea populaţiei.
Daniela Bonta, preşedinte Asociaţie turism: Oamenii au văzut ştirile la televizor şi au sunat să ne întrebe dacă e ok.
Turist: Cumpărăm apă plată de la magazin, apă minerală, câte un "cerb".
Localnică: Nu s-a mai întâlnit niciodată la noi la Râşnov aşa ceva să se întâmple, dar poate a fost o neglijenţă.
Norovirusul este un agent infecţios care provoacă gripa stomacului. Se transmite prin contactul cu persoane infectate, consumul de alimente şi băuturi contaminate sau schimbarea scutecelor bebeluşului. Se ia şi de pe suprafeţe sau alimente. Virusul poate supravieţui pe clanţe şi feţe de masă aproape două săptămâni, iar în apă rezistă luni sau chiar ani.