Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prima lecţie despre vot, cu "Preşedintele Dinozaurilor". Copiii învaţă totul despre alegerile electorale, la Dino Park

Lecţie de democraţie printre dinozauri! Într-un an electoral plin pentru părinţii lor, celebrul parc de distracţii de la Râşnov îi învită pe copii şi adolescenţi să aleagă preşedintele locului. Votanţii au la dispoziţie tot ce trebuie pentru un scrutin: afişe electorale, ştampile de vot, urne şi cabine. Iar candidaţii sunt unul şi unul: de la Tyranosaurus Rex din Partidul Carnivor până la la Ankylosaurus.

de Claudiu Loghin

la 19.10.2024 , 21:02

În parcul de distracţii, agitaţia a început chiar de dimineaţă, când s-au deschis urnele: "Aici! Sunt cei cinci candidaţi: Tyrannosaurus-Rex, Triceratops, Ankylosaurus, Hatzegopteryx și Seismosaurus!" Candidaţii care zâmbesc larg pe afişe au în spate susţinători pe măsură: Partidul Erbivor, Partidul Carnivor, Partidul Armură, cel Zburător şi cel Gigantic. Sunt cele mai inedite alegeri de anul acesta organizate pentru desemnarea Preşedintelui Dinozaurilor. Vizitatorii au la dispoziţie toate instrumentele necesare unui scrutin autentic.

Alegeri la Râşnov, pentru funcţia de "Preşedinte al Dinozaurilor"

Totul este organizat ca la carte, de la campania electorală, în care fiecare dintre cei cinci candidaţi îşi prezintă promisiunile, până la panoul electoral. Există un buletin de vot. Există două cabine de vot cu ştampile şi tuşiere.

Vezi și

Candidaţii şi-au ademenit alegătorii cu cele mai tentante promisiuni: instalarea unor dinozauri animatronici în mărime naturală, locuri noi de joacă în parc, ecrane tactile, interactive, dar şi o sală cu holograme cu proiecții spectaculoase. Au existat şi propuneri controversate, cum ar fi legea care să-i oblige pe părinți să mănânce, periodic, broccoli.

Pe acelaşi subiect

"Am votat preşedintele care mi-a plăcut mie cel mai mult! L-am votat pe cel care mi s-a părut cel mai tare!", spune un copil.

Scopul educativ al jocului pentru copii

Organizatorii spun că vor să-i familiarizeze pe cei mici cu tot ce înseamnă procesul electoral. "Încercăm să creăm un joc prin care ei să înveţe ce înseamnă dreptul de-a vota. Este o lecţie de democraţie. Fiecare este îndrumat, învăţat că votul este secret şi că trebuie să pună ştampila pe un singur candidat pentru ca votul să fie validat", spune Bogdana Balmuş, purtător de cuvânt al parcului de distracţii.

"Cel mai important pentru ei cred că este să înveţe să facă singuri alegeri pe cont propriu", adaugă un tată.

Procesul electoral se desfășoară zilnic, în orele de program, timp de o lună şi jumătate. Pe 8 decembrie, va fi anunţat Preşedintele Dinozaurilor.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Evenimente » Prima lecţie despre vot, cu "Preşedintele Dinozaurilor". Copiii învaţă totul despre alegerile electorale, la Dino Park