Zeci de peşti morţi plutind pe Bega. "Eu i-am văzut duminică. Erau morți. Și mirosea deja"
Grămezi de pești morți au apărut plutind pe Bega, în ultimele zile. Dacă pescarii vorbesc de un genocid, autoritatile spun că e un fenomen natural, pe care il cunosc, dar pentru care nu au inca o solutie. Totul se întâmplă de fiecare dată când plouă puternic, iar staţia de epurare nu mai face faţă.
De Iulia Pop la 09.07.2021, 21:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mii de peşti morţi plutesc pe apă în văzul tuturor.
Pescar: "Stai, asta e chiar aici, exact unde sunt eu acum! Eu i-am văzut duminică. Erau morți morţi. Nu amețiti. Și mirosea deja, că eu am venit la pescuit și am plecat. Din Timişoara vine, întotdeauna când sunt furtuni mari. Aquatim nu mai filtrează când vine ploaie abundentă... Şi atunci moare tot ce e sus, pe la Solventul, partea aia".
Pe forumurile de specialitate pescarii au continuat să încarce și alte fotografii cu dezastrul de pe Bega. Oamenii sunt îngroziţi, dar reprezentațiii Apelor Române spun că e ceva natural.
Cristian Moisescu – Ciocan – director ABA Banat: "Acest fenomen apare periodic, urmare a schimbarilor climatice din ultima vreme, in care se dubleaza temperaturile ridicate cu ploile, cu un volum mare de apa in perioada f scurtă de timp moment in care oxigenul este foarte scăzut în apă, este ca un şoc care se dă în zona uzinei, peştilor şi vietăţilor din apă. Acest fenomen face ca oxigenul să scadă şi amoniul să crească în situaţia noastră, totul intră în staţia de epurare, care nu face faţă".
Situaţie cunoscută, dar fără soluţii
Deşi situația e cunoscută, şi nu de ieri, de azi, tot nu s-a găsit o soluţie. "Toată apa din Timişoara, de canalizare, intră în uzina de apă, în acest bazin,când volumul e mare şi capacitatea depozitelor e depaşită, pe această golire de la staţie se evacuează pe direct, sunt nişte pompe şi se evacuează pe direct în Bega".
Ilie Vlaicu - director compania de apă: "Stația de epurare este o staţie nouă, funcțională, care funcţionează, este corect dimensionată. În colaborare cu Apele Române avem discuţii cu facultăţile pentru elaborarea unui studiu de cercetare să vedem exact fenomenul şi care ar fi soluţiile".
Până atunci însă, vom mai vedea astfel de imagini pe Bega.