Antena Meniu Search
x

Video Ce măsuri ridicole au luat autorităţile după dezvăluirile făcute de Observator în legătură cu depozitul cu substanţe chimice din Bragadiru

La doar 15 kilometri de Bucureşti, la Bragadiru, într-un fost grajd, e depozitată o "bombă ecologică", aşa o descriu specialiştii. Iar noi, Observator, v-am arătat încă de săptămâna trecută condiţiile în care sunt ţinute cele peste 170 de tone de substanţe chimice periculoase. După 5 ani de la intrarea acestora în ţară, avem doar un dosar penal, iar după difuzarea materialelor, poliţia locală a luat măsuri: a rezolvat pericolul cu o bandă roşie pe care scrie - accesul interzis!

de Redactia Observator

la 05.07.2021, 20:32

Vezi și

Bragadiru. 50 de mii de locuitori şi un pericol uriaş. Peste 170 de tone de substanţe chimice şi hormoni pentru uz veterinar au intrat în ţară, acum 5 ani, şi de atunci sunt ţinute într-un depozit la câţiva kilometri de Bucureşti. Un depozit lângă casele oamenilor, fără pază, cu geamuri sparte şi doar cu un sigiliu pus de anchetatori. Abia ieri, după materialele difuzate de Observator, poliţia locală a pus o bandă roşie pe poartă cu accesul interzis.

"Această bombă, dacă vrem să îi spunem bombă ecologică, poate să explodeze în cel mai scurt timp” Costică Ciontu, profesor al Facultăţii de Agricultură.

Substanţele chimice, un pericol real pentru mediul înconjurător

După 5 ani marfa e obiectul unui dosar penal, dar procesul nu a început. Pericolul, spun specialiştii, este mare. O singură scânteie ar fi suficientă pentru un dezastru. 

Pe acelaşi subiect

"Eu cred că acolo este un focar, un focar care poate să creeze mari probleme mediului înconjurător, nu numai persoanelor care se regăsesc în imediata apropiere. Produsele acestea pot ajunge în sol, a polua solul, pot ajunge în pânza de apă freatică." a spus Costică Ciontu.

"Pentru sănătatea umană, expunerea pe termen scurt duce la unele forme care se pot identifica de către persoane, respectiv la locul de contact sau la zona expusă vaporilor se închide culoarea pielii formă în care pielea reacţionează ca şi cum ar avea o erupţie de tip acneic. Pot să apară în acele comunităţi în care acest Agent Orange este prezent, chiar fără să se cunoască, o incidenţă mai mare a cazurilor de diabet sau de probleme oncologice" Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

Unele substanţe, potrivit surselor Observator aveau date de fabricaţie chiar şi 1968. Erbicidul "agent orange" a fost folosit de americani în războiul din Vietnam pentru a pune vegetaţia la pământ şi pentru a avea acces la câmpul tactic. Doar că, studii extrem de bine documentate ii atribuie erbicidului peste 1 milion de malformatii apărute după folosirea acestuia.

Proprietarului depozitului ar vrea ca procurorii să îl scape de marfa periculoasă. "Adică Parchetul vă spune că depozitul nu este autorizat să ţină astfel de produse periculoase şi că nu vă poate plăti chirie, dar produsele sunt în continuare acolo fără ca cineva să plătească chirie"

Africa de Sud, destinaţia  finală a substanţelor periculoase

Firma germană, cea care de la care a fost luată marfa, a cerut, printr-un reprezentant poliţistilor din Ilfov, să-i restituie produsele. O marfă care în acte valora, în 2016, 55 de mii de euro, dar pe care comisarii de mediu au încadrat-o la categoria deşeuri periculoase.

"De unde ştiţi ce era în ele? Aţi mers pe încredere? Păi, dar nu ai.dacă mergi să cumperi marfa, primeşti certificat de conformitate şi cumperi marfa. Eu am mai colaborat cu firma asta. Când le-am luat noi, marfa a fost ieftină, la stoc, dar din cauză că s-au oprit producţiile, marfa a ajuns acum la 56 milioane euro, după preţul de bursă . Noi ne dorim să intrăm în posesia lor", spune  Vivian Oancea, unul dintre suspecţi.

Potrivit surselor observator, destinaţia finală a substanţelor periculoase trebuia să fie Africa de Sud.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Ce măsuri ridicole au luat autorităţile după dezvăluirile făcute de Observator în legătură cu depozitul cu substanţe chimice din Bragadiru