Ziua a doua de vaccinare, prima alergie ușoară. Peste 2000 de cadre medicale au fost imunizate împotriva Covid-19
Peste 2000 de medici şi asistente au fost vaccinaţi astăzi şi ieri împotriva COVID 19. O singură reacţie adversă minoră a fost semnalată. O asistentă, cunoscută cu reacţii alergice, s-a iritat pe cap şi pe gât, dar simptomele au trecut imediat după tratament.
De Bogdan Ocnaru la 28.12.2020, 20:09- Apoape 400 de oameni, medici, asistenţi şi personal auxiliar, de la Institutul Matei Balş şi Spitalul Victor Babeş, din Capitală, au fost vaccinaţi astăzi.
- Până acum, o singură asistentă din Cluj a avut o reacţie alergică uşoară, care a răspuns imediat la tratament.
Probabil încurajaţi de acest lucru, astăzi au vrut să se vaccineze şi angajaţi din spitalele de boli infecţioase care nu se înscriseseră iniţial pe lista de imunizare.
Apoape 400 de oameni, medici, asistenţi şi personal auxiliar, de la Institutul Matei Balş şi Spitalul Victor Babeş, din Capitală, au fost vaccinaţi astăzi. Încă de la prima oră, se formase coadă în zona în care se administra injecţia.
”Semnaţi că aţi făcut vaccinul. Pe urmă, am să vă rog să luaţi loc, să staţi cam 15 minute, cel puţin, să vedem cum vă simţiţi. Dacă e nevoie de ceva, ne anunţaţi, avem tot ce ne trebuie”.
Cristina Hoară este medic rezident la Spitalul Victor Babeş. S-a vaccinat în această dimineaţă. Are 27 de ani şi nu îşi imagina vreodată că în primul an de rezidenţiat va da piept cu o pandemie. Din martie, lucrează în secţiile Covid ale unităţii medicale şi a văzut oameni care s-au vindecat dar şi pacienţi care au pierdut bătălia cu virusul.
Dr.Cristina Hoară, medic la Spitalul Victor Babeş: ”Am încredere în vaccin, mi se pare primul semn de normalitate. Sper ca, într-un final, să ajungem la normal”.
Medicii vaccinaţi ieri se simt şi ei bine.
Dr.Cătălin Apostol, medic Institutul Matei Balş: ”Mă simt normal, nu am avut nici cea mai mică reacţie adversă. Pot să funcţionez la capacitatea obişnuită, am dormit bine, am mâncat bine. Nicio reacţie adversă, dacă n-a apărut până acum, cu atât mai puţin în viitor”.
Reacție alergică după vaccinul anti-Covid19
O singură asistentă din Cluj a avut o reacţie alergică uşoară, care a răspuns imediat la tratament.
Dr. Adrian Steinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: ”E prima dată când m-am dus să mă vaccinez cu plăcere, abia aşteptam acest vaccin. Este un vaccin cu un design fantastic, prin inginerie genetică. Are o moleculă ARN care codifică pentru proieina respectivă virusurile, indentifică problema, o prezintă celor care fac anticorpii şi croşetează unu pe faţă, doi pe dos şi face anticorpi, care ne protejează”
Elena Stocia Horhotă, asistent şef Victor Babeş: ”Mă simt foarte bine. În afară de o durere în locul inoculării, mă simt bine, plină de energie şi de speranţă că se va termina această pandemie”.
Dacă în cele două spitale din Bucureşti au venit să se vaccineze şi persoane care nu se înscriseseră pe liste, la Suceava, locul în care a izbucnit primul mare focar de Covid, mai puţin de jumătate din angajaţii unităţăţii medicale s-au vaccinat.
Citește și:Adeverinţa de vaccinare, act provizoriu
Seringa cu care se administrează vaccinul anticovid nu e o seringă specială, e una pe care medicii o folosesc ca să administreze insulină pacienţilor. Are un ac subţire, iar înţepătura nu se simte.
Adeverinţa de vaccinare conţine datele personale ale celui vaccinat şi date despre vaccin. Foaia e provizorie, documentul final va fi eliberat după rapel.
Rapelul la vaccinul anti-Covid, după trei săptămâni
Al doilea vaccin se face, în mod normal, la trei săptămâni după primul. Specialiştii susţin că, dacă acest lucru nu este posibil, rapelul poate fi făcut si cu câteva zile întârziere, fără ca acest lucru să influenţeze eficacitatea serului.
Următoarele 144 de mii de doze vor ajunge în România mâine, cu o zi întârziere, după ce producătorul Pfizer a avut unele probleme de logistică şi a livrat cu întârziere în 8 ţări.
Citește și:Uniunea Europeană a aprobat până în acest moment doar serul companiei americane. Verificarea vaccinului Moderna urmează să fie încheiată până cel târziu în 6 ianuarie, iar produsul Astra Zeneca ar putea fi avizat pentru utilizare, doar în Marea Britanie, chiar mâine.