Video Cine este Mihaela Anghel, prima persoană vaccinată anti-Covid-19 în România
27 februarie 2020. La Spitalul Matei Balş ajungea pacientul numărul 1 din România infectat cu noul coronavirus. A fost preluat de o echipă medicală din care a făcut parte şi asistenta Mihaela Anghel. 27 decembrie 2020. 10 luni mai târziu şi cu mii de bolnavi care i-au trecut prin mână, fără să se infecteze, Mihaela a intrat în istorie ca primul român vaccinat pe teritoriul ţării.
- Mihaela a intrat în istorie ca primul român vaccinat pe teritoriul ţării
- Asistenta a făcut parte din echipa medicală care a îngrijit primul bolnav Covid-19 din România
La 9 fără câteva secunde, unul dintre medicii de la Balş le-a spus asistentelor să înceapă să pregătească doza de vaccin.
Câteva secunde mai târziu, când a ieşit din cabinet, Mihaela Anghel a fost întâmpinată cu ropote de aplauze de colegii ei şi de autorităţi.
Fără să mai ţină cont de regulile de distanţare, medicii şi asistenţii de la Balş au vrut să îi fie alături Mihaelei.
După ce a stat 15 minute în zona de monitorizare, Mihaela Anghel a venit emoţionată în faţa jurnaliştilor.
Mihaela Anghel, primul român vaccinat în ţară: Simt şi sper să fie începutul sfârşitului acestei pandemii. Sper din tot sufletul.
Zece luni de la primul bolnav Covid-19 din România
Ema Schweninger, reporter Observator: În această dimineaţă s-a scris istorie la Institutul Matei Balş. Aici a fost administrată prima doză de vaccin anti COVID de pe teritoriul României. Spitalul nu a fost ales întâmplător. În urmă cu exact 10 luni, la Matei Balş era adus primul român infectat cu virusul SARS-CoV-2. Câteva zile mai târziu, tânărul a fost declarat vindecat.
Mihaela îşi aduce aminte perfect de momentul care avea să marcheze debutul pandemiei şi în România.
Mihaela Anghel, primul român vaccinat în ţară: Îmi amintesc încă din noaptea aia, la 12 jumătate când am aflat că o să ajungă primul pacient. Am rămas blocaţi toţi. Nu ştiam ce să facem. O emoţie groaznică, nu ştiam cu ce ne confruntăm. Eram şi eu speriată şi tremuram toată dar a trebuit să fiu tare pentru pacient.
Au urmat 10 luni în care a fost alături de mii de pacienţi. Pentru fiecare a făcut tot ce era posibil ca să-i salveze. Cu gândul la aceşti oameni a vrut să se vaccineze.
Mihaela Anghel, primul român vaccinat în ţară: Am văzut tineri fără speranţe şi ne-a marcat foarte, foarte, foarte tare. Este un tânăr de 33 de ani care ne-a dat emoţii în fiecare zi şi nu cred că poate să uite cineva. A fost bine, după s-a degradat şi uşor, uşor, nu s-a mai putut face nimic.
Chiar dacă s-a vaccinat, şi de azi înainte va respecta aceleaşi reguli stricte, atât în spital, cât şi în viaţa privată.
Mihaela Anghel, primul român vaccinat în ţară: O să intru cu aceeaşi teamă în zona roşie până în momentul când o să scadă cazurile. Aş fi mult mai bucuroasă daca am deschide bine ochii şi am vedea că dacă am fi la responsabili am reuşi să ducem la capăt războiul acesta.
Autorităţile explică de ce trebuie să ne vaccinăm
Numele primului român vaccinat a fost păstrat secret până în această dimineaţă deşi Mihaela ştia de joi că ea va fi cea imunizată. Când a aflat, spune că a fost emoţionată şi apoi şi-a sunat prietenul şi părinţii să le dea vestea. În spaţiul public au fost vehiculate iniţial mai multe nume, toţi medici: Adrian Streinu Cercel, Sorin Petrea, Adrian Marinescu şi Cătălin Apostolescu. Cu toţii au fost de acord că Mihaela trebuie să fie prima.
Sorin Petrea, medic infecţionist: În tramvai mi se dă locul de către tineri şi am făcut gluma asta că poate şi aici mă vor lăsa să mă vaccinez primul. Trebuie să respectăm întâi femeile.
145 de medici, asistenţi, infirmiere şi brancardieri de la Institutul Matei Balş au fost vaccinaţi în prima zi. Toţi fac apel să ne vaccinăm.
Cătălin Apostolescu, medic infecţionist: Dacă nu vom ajunge la un procentaj mare de vaccinaţi nu putem spera să oprim pandemia. În spatele fiecărui pacient de la terapie intensivă este o familie care suferă, am văzut umanitatea şi opusul ei.
La 10 luni de la primul caz de covid 19 în România, situaţia este în continuare gravă. Institutul Matei Balş, cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară, este plin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰