Puiul de leu de peșteră perfect conservat, găsit înghețat în Siberia, are o vechime de 28.000 de ani. Chiar și mustățile îi sunt intacte
Un pui de leu perfect conservat, despre care se crede că are o vechime de 28.000 de ani a fost găsit într-o peşteră din Siberia.
De Ovidiu Cojocaru la 09.08.2021, 15:24Găsit înghețat, puiul de leu din peșteră pare că pur şi simplu doarme. Blana aurie a puiului este nedeteriorată. Dinții, pielea, țesuturile moi și organele sunt mumificate, dar toate intacte, transmite CNN. La aproximativ 28.000 de ani de când a muit, ghearele animalului sunt încă suficient de ascuțite pentru a înțepa.
"Simba" siberiană, poreclită Sparta, este unul dintre cei doi pui de leu din peșteră. Puiul face parte din categoria pisicilor mari dispărute, care obișnuiau să trăiască ]n emisfera nordică. Celălalt exemplar a fost găsit în 2017 de către vânătorii de colți de mamut de pe malurile râului Semyuelyakh din Extremul Orient al Rusiei. Inițial, s-a crezut că cei doi pui erau frați, deoarece au fost găsiți la doar 15 metri unul de altul, dar un nou studiu a constatat că exemplarele diferă ca vârstă cu aproximativ 15.000 de ani. Boris, așa cum este cunoscut cel de-al doilea pui, are 43.448 de ani.
Puiul de leu conservat, găsit aproape intact
"Sparta este probabil cel mai bine conservat animal din Epoca Glaciară găsit vreodată și este mai mult sau mai puțin nedeteriorat, excluzând faptul că blana este cam zburlită. Puiul şi-a păstrat chiar și mustățile intacte. Boris este ceva mai deteriorat, dar totuși destul de bun", a spus Love Dalen, profesor de genetică evolutivă la Centrul pentru Paleogenetică din Stockholm, Suedia, și autor al unui nou studiu pe pui.
- O broască ţestoasă cu două capete, descoperirea rară a unor voluntari pe o plajă din Carolina de Nord
- Oraș antic ”scufundat” de cutremure și maree în Marea Mediterană. Ce au găsit arheologii în înterior, sub...
- Descoperire rară pe o plajă din SUA. Un uriaș pește lună, care trăiește adânc în ocean, a fost adus de...
Ambii pui aveau doar 1 sau 2 luni când au pierit, indică studiul realizat de cercetători. Nu este clar cum au murit, dar Dalen și echipa de cercetare, care include oameni de știință ruși și japonezi, au spus că nu există semne că ar fi fost uciși de un prădător. Scanările de tomografie computerizată au arătat deteriorarea craniului, luxarea coastelor și alte distorsiuni ale scheletelor lor.
În ultima epocă glaciară, Siberia nu a fost un teritoriu atât de gol precum este astăzi. Mamutii, lupii tundrei, urșii, rinocerii cu lână, bizonii și antilopele de saiga au cutreierat regiunea, împreună cu leii de peșteră.