Antena LIVE

Curs valutar

Video

Într-un sat din Sri Lanka, marele vis al localnicilor e să ajungă să lucreze în România: "Buzău, aici voi lucra eu"

Ţară în construcţie, caut meseriaşi. România aduce din inima Asiei muncitori specializaţi în profesii care la noi au dispărut. Puţinele şcoli de meserii rămase deschise sunt pe jumătate goale, din lipsă de interes sau din cauza prejudecăţilor. În Sri Lanka, în schimb, aproape toţi elevii învaţă un meşteşug. Urmăriţi un nou material din seria Străini în visul românesc.

De la 31.01.2022, 19:55
WhatsApp
Vezi și:

La o oră de Colombo, în satul srilankez Pannipitiya, România e subiectul principal de discuție. Dilshan, un tânăr strungar de 28 de ani, îngroașă rândurile celor care se pregătesc de-o viaţă nouă în ţara noastră.

Dilshan Nimantha, strungar: Am un prieten în Bucureşti care mi-a spus atâtea lucruri despre România. Că e o ţară frumoasă, că muncitorii sunt trataţi bine oamenii sunt foarte prietenoşi şi buni. De aceea am ales să plec în România. 

Ca să obţină un loc bun de muncă în România, toţi candidaţii au nevoie de o diplomă. Dilshan a studiat 3 ani să fie strungar. Acum, se pregătește să renunțe la vara eternă pentru iarna rece de la noi.

Dilshan Nimantha, strungar: Buzău, aici voi lucra eu. 

Pe acelaşi subiect

Va sosi în România în câteva săptămâni. Cât va rămâne, nu știe. Atât cât va fi necesar pentru o bucată de pământ și o casă în sat, pentru familia lui.

Dilshan Nimantha, strungar: Va fi dificil pentru că am o fată şi nu pot să o uit, voi plânge în drum spre aeroport. Va fi foarte dificil. 

Chathurika Hansani, soția lui Dilshan: Cred că pentru fiecare femeie e greu când îi pleacă soţul la muncă în strănătate şi rămâne singură cu un copil. Dar mă voi descurca. 

200 de mii de români au plecat în ultimele decenii din România

Promisiunea unei vieţi mai bune, cu preţul dorului de acasă. E un compromis pe care îl ştiu bine şi milioanele de români din Diaspora. În fiecare an din ultimele decenii, 200 de mii dintre noi au plecat din România - am pierdut aşadar, anual, echivalentul unui oraş precum Ploieşti. Asta ne-a creat în ţară o uriaşă problemă: nu mai avem mână de lucru şi nu mai avem specialişti. Pentru că după Revoluţie am mai pierdut ceva: interesul pentru şcolile de meserii. Peste 50.000 de locuri sunt disponibile anual și puțin peste jumătate ocupate.

Alina Soare, director liceul Carol I, Plopeni: Nu știu dacă este rușine, cât este dorința părintelui de a-și vedea copilul undeva mai sus, la costum și la birou, fără să se gândească la capacitățile lui, la aptitudinile și modul lui de dezvoltare pe parcurs

Plopeni, Prahova. Oras mic, gazdă pentru o mare uzina de armament, unde e nevoie ca de aer de specialişti. Dar în clasele de strungărie înfiinţate aici învaţă numai 11 elevi. Peste jumătate sunt fete. Ioana a moştenit meseria de la tatăl ei şi vrea să se specializeze.

Ioana Funeriu, eleva clasa a 10-a: Am ales această școală profesională deoarece sunt doar 3 ani de studiu după aceea cu diploma obținută mă pot angaja

Puţini elevi mai aleg să înveţe o meserie

În toată ţara, sunt doar 340 de viitori strungari. Niciun constructor de căi ferate sau lucrări hidrotehnice, 20 de constructori de drumuri și poduri, 48 de fierar-betoniști, 1000 de zidari si zugravi

Dana Afanase, jurist uzina armament: Avem nevoie de pirotehniști, avem nevoie de strungari, de frezori, ori toate aceste meserii sunt considerate "meserii", cu ghilimelele de rigoare umile. Aavem situații în care avem oameni cu facultate care lucrează ca muncitori calificați

Marian Stas, expert în educaţie: Au o bubă pe creier ca să zic așa. Nu glumesc deloc. Gândiți-vă că meseria e brățară de aur e o mantră prezentă la noi de zeci de ani, de sute de ani. Indiferent dacă înseamnă curățenie sau bucătărie sau scris de cod

E motivul pentru care aducem muncitori de la capătul lumii, din ţări care au învăţat să preţuiască munca. În Sri Lanka, doar 10% dintre elevi merg la facultate. Restul, învaţă o meserie. În timp ce la noi învăţământul profesional s-a prăbuşit, statul srilankez a înființat școli publice și private, centre de pregătire și evaluare, pentru toate nivelurile și toate buzunarele.

Alina Soare, director liceul Carol I, Plopeni: Avantajul prin învățământul profesional este de a dobândi deprinderile și aptitudinile acestei calificări încă din anii de școală, le dezvoltăm și capacitățile antreprenoriale să își facă propria afacere și să nu depindă de alții.

Lucruri care s-ar putea învăţa şi la noi. În lipsa lor, azi și în viitor, pare că România se va construi cu străini. Sau nu se va construi deloc. Visăm la autostrăzi, dar nu avem cu cine sa le facem. Vedeţi săptămâna viitoare, la Observator, cine sunt singurii 20 de tineri din Romania care mai învaţă să construiască drumurile ţării.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

asia bani muncitori romania
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025