Video

Muncitorii asiatici sau africani visează să-și aducă familiile în România. ”E ce făceau românii înainte, doreau ca și familiei să dea o șansă”

De Denisa Morariu-Tamaş.
Publicat: 22.05.2021, 21:25.
Actualizat: 22.05.2021, 21:26

Am vorbit la Observator în ultimele săptămâni despre visul românesc - aşa este privită ţara noastră de muncitorii asiatici sau africani care au ajuns, în ultimii ani, să ne construiască ţara şi să ne crească copiii. Muncitorii români care lucrează cot la cot cu străinii se simt, de multe ori, în pericol. Integrarea fără conflicte este noua provocare.

De doi ani, într-o fabrică din Bucureşti, 12 muncitori srilankezi ambalează pe bandă rulantă cutii cu vopsea de păr. Zi de zi.

Tal Lazăr, director de fabrică: ”Urmează într-o lună să vină încă patru. Și știi cum e, the sky is the limit”.

Se apropie primul mare concediu - două luni. Şi-l iau pe tot deodată, ca să poată să plece acasă, în Asia. 99% dintre ei se vor întoarce la angajator pe un contract fix de încă doi ani.

Citește și:

Angajat: ”În iulie, sper să rămân aici.

Tal Lazăr, director de fabrică: ”Rămâi, rămâi cu noi, haide. Nu am terminat, abia începem”.

Angajat: ”Iubesc această companie”.

Tal Lazăr, director de fabrică: ”Noi te iubim pe tine. Noi te iubim, asta e mai important”.

Integrarea muncitorilor străini, o provocare

În fabrică lucrează şi srilankezi, şi nepalezi, şi români. A reuşit să-i aducă împreună tot un străin. Patronul e din Israel şi mizează tocmai pe diversitatea echipei.

Tal Lazăr, director de fabrică: ”Uite dovadă. Român cu nepalez lucrează, vorbește deja română. În aceeași echipă. Duminică jucăm fotbal, român și nepalez, mixt. Adică e perfect.

Dialogul între ai noștri și ai lor se face într-o singură limbă. Româna. Începutul a fost cu hopuri, recunoaște patronul israelian. Dar a făcut ședințe săptămânale în care le-a explicat românilor că asiaticii nu vin să înlocuiască pe nimeni, doar să ajute.

Melania Pop, manager agenţie de recrutare: ”În momentul în care un grup de asiatici vine într-un grup de români, se simt amenințați. Își dau seama că nimeni nu e de neînlocuit, că ia uite, patronul mai are și el o variantă și de acolo poate să intervină altă problemă. Asiaticul de fel e litera legii. Ce i-ai promis trebuie să îi dai în scris și aia trebuie să se și întâmple”.

Cei mai mulți dintre muncitorii străini vor să își aducă familiile în România

Emanta e bucătar într-un restaurant din București. Lucrează până la 12 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână. Și-a cunoscut fiul doar pe telefon, pentru că s-a născut imediat după plecarea lui spre România, acum 8 luni.

În faţa ecranului, se ţine tare. Nu are încotro. Vrea doar să-și convingă patronul să-l păstreze aproape ca, peste un an și jumătate, să-și aducă aici întreaga familie.

Bucătar nepalez: ”Am un plan. Să îmi aduc şi familia aici, în România, dar vom vedea. După ce se termină cu Covid, avem un plan”.

Melania Pop, manager agenţie de recrutare: ”E ce făceau românii înainte, se duceau prin diverse țări ale UE și rămâneau și doreau ca și familiei să dea o șansă. Ai multe alte facilități – sistemul medical, sistemul de educație pentru copii, după 5 ani poți să aplici pentru viză pe termen lung”.

Locuiesc 8 bărbați într-un apartament, unde gătesc și fac curat cu rândul. Iar numărul lor va crește cât de curând, la cererea pieţei.

Sorin Gresoi, patron restaurant: ”Ne confruntam exact cu același deficit de munca e putin ciudat pentru ca zvonurile sunt ca s-au intors foarte multi romani. Nu se găseste forta de munca necesară pentru a aduce business-ul de la un cap la coadă”.

Ciocnirea civilizaţiilor este abia la început.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Narcisa Birjaru, noua angajată a restaurantului lui chef Cătălin Scărlătescu. Ce spune juratul ”Chefi la cuțite” despre planul său
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Totul despre zodiile de foc: caracteristici, compatibilități, comportament în dragoste
CaTine.ro
Imagini teribile: A blocat bulevardul cu BMW-ul și apoi s-a năpustit cu crosa asupra mașinii din spate
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
Imaginile de senzație nevăzute la TV la EURO. Incredibil ce a făcut o fană pe teren
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro