Cât costă lunar să scapi definitiv de reclamele de pe Facebook şi Instagram. Modul în care îţi poţi proteja datele personale
După modelul lui Elon Musk, Mark Zuckerberg vrea să introducă abonamente pentru reţelele lui de socializare. Zeci de lei pentru Facebook şi Instagram fără reclame. Compania Meta spune că vrea să protejeze astfel datele personale ale utilizatorilor fără să iasă prea mult în pierdere.
De Redactia Observator la 05.10.2023, 20:13Utilizatorii care nu vor să le fie folosite datele pentru reclame personalizate ar putea fi nevoiţi să plătească pentru a-şi păstra contul de Instagram sau Facebook pe desktop 50 de lei pe lună. Pentru mobil, preţul creşte - peste 60 de lei lunar. Fiecare cont suplimentar ar urma să fie taxat cu 30 de lei în plus.
Păreri pro şi contra
Utilizator: Sigur sunt oameni care ar plăti. Chiar e o problemă cu reclamele iar ei profită de chestia asta.
Utilizator: Ei îşi fac banii din altă sursă. În loc să îşi ia banii din reclame îşi iau banii de la oameni. E o sursă mai directă de venit.
Răzvan Feraru, expert social media: Când vine vorba de astfel de companii, care lucrează cu foarte multe conturi, care lucrează cu foarte multe persoane, ei vor vedea întotdeaua business. Niciodată nu se vor gândi la buna funcţionare a utilizatorilor, ci se vor gândi cum să facem ca să îi ţinem ancoraţi pe platformă.
Cum îţi colectează reclamele datele personale
Meta şi Google şi-au construit imperiul pe acest model: direcţionează publicitate personalizată şi bine pusă la punct spre miliarde de utilizatori cu ajutorul datelor personale pe care le colectează.
Ana Grigore, reporter Observaotr: Facebook înregistrează la nivel mondial aproape 3 miliarde de utilizatori activi lunar. În ţara noastră, 12 milioane de persoane au un cont pe aceasta rețea de socializare, asta înseamnă 63% din populația României. În același timp Instagram are peste 1 miliard de utilizatori, dintre care mai bine de 5 milioane sunt din România.
Cât costă un abonament lunar
Ca să ne uităm pe Facebook şi Instagram pe telefonul mobil, fără să fim asaltaţi de reclame, ar trebui să plătim 120 de lei pe lună. Dacă adăugăm şi abonamenele pentru platforme de muzică sau filme şi seriale am plăti peste 200 de lei lunar.
Uniunea Europeană luptă de mai mulţi ani împotriva urmăririi utilizatorilor de internet fără consimţământul lor. La sfârșitul lunii mai, compania Meta a fost amendată cu un miliard 200 de milioane de euro pentru că i-ar fi obligat pe utilizatori să accepte reclame personalizate.