Primele imagini din spațiu cu satelitul sovietic distrus de Rusia. Reziduurile rămase pun în pericol Stația Spațială Internațională
Rusia a recunoscut că a testat, luni, o rachetă anti-satelit, distrugând un satelit sovietic, scos din funcțiune. Ulterior s-a creat un nor de peste 1500 de deşeuri pe orbita apropiată de cea a Staţiei Spațiale Internaționale. Reziduurile au fost fotografiate cu ajutorul telescopului pus la dispoziție de compania americană Numerica Corporation.
De Redactia Observator la 18.11.2021, 11:24În imagini sunt surprinse câteva din cele 1500 de resturi spațiale create de testul Rusiei cu arma anti-satelit. Departamentul Aerospațial al SUA, oficiali din armata americană și directorul NASA, Bill Nelson, au condamnat în termeni duri acest incident, scrie Space.com.
Astfel, Rusia este acuzată de "comportament primejdios şi iresponsabil", după ce testarea rachetei anti-satelit a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională. Membrii echipajului, inclusiv doi cosmonauţi ruşi, au fost nevoiţi să se refugieze în capsulele de coborâre, mai bine protejate, la fiecare trecere prin vecinătatea deşeurilor.
La viteza de 28.000 de kilometri pe oră, chiar şi o coliziune cu un mic fragment ar fi o catastrofă. Pe lângă cei doi ruşi, la bordul Staţiei se mai află patru astronauţi americani şi un german.
- Armata rusă anunță că a testat o rachetă anti-satelit, spre furia americanilor. Ce se știe despre Cosmos 1408,...
- Rusia a testat în spațiu o rachetă anti-satelit, punând în pericol Stația Spațială Internațională
- România, a doua ţară din UE cu propriul satelit. EcoRocket va fi lansată în august, din Marea Neagră
Ce se știe despre Cosmos 1408, satelitul de 2 tone distrus de ruşi
Satelitul a fost lansat cu o rachetă de transport orbital sovietic Tsyklon-3 pe 16 septembrie 1982 de la Cosmodromul Plesetsk, ca parte a sistemului Tselina-D. Avea o masă de aproximativ 2.200 kg, cu o durată de viață estimată de aproximativ 6 luni. Era pe orbita joasă a Pământului. Misiunea sa era de strângere de informații prin interceptarea semnalelor.
Tratatul privind spațiul cosmic a interzis armele de distrugere în masă pe orbită și spațiul cosmic, dar nu interzice armele convenționale pe orbită. Acesta a fost ratificat de 98 de țări, inclusiv Rusia și Statele Unite, și semnat de alte 27 de țări.