Antena Meniu Search
x

Armata rusă anunță că a testat o rachetă anti-satelit, spre furia americanilor. Ce se știe despre Cosmos 1408, satelitul de 2 tone distrus de ruşi

Rusia a recunoscut că a testat o rachetă anti-satelit. A utilizat arma împotriva unuia dintre vechii săi sateliţi aflaţi pe orbită, însă susţine că testul nu a reprezentat vreun risc la adresa Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează AFP.

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 22:12

Vezi și

Statele Unite au acuzat Rusia de "comportament primejdios şi iresponsabil", după ce testarea unei rachete anti-satelit ar fi pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională. Racheta lansată de ruşi a distrus un vechi satelit sovietic, scos din funcţiune, dar a creat un nor de peste 1500 de deşeuri, pe o orbită apropiată de cea a Staţiei.

Membrii echipajului, inclusiv doi cosmonauţi ruşi, au fost nevoiţi să se refugieze în capsulele de coborâre, mai bine protejate, la fiecare trecere prin vecinătatea deşeurilor. La viteza de 28.000 de kilometri pe oră, chiar şi o coliziune cu un mic fragment ar fi o catastrofă.  Pe lângă cei doi ruşi, la bordul Staţiei se mai află patru astronauţi americani şi un german. 

”Pe 15 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a efectuat cu succes un test, în urma căruia satelitul Tselina-D (Cosmos 1408), aflat pe orbită din 1982 şi care era inactiv, a fost distrus”, a anunţat într-un comunicat armata rusă. Rusia a lansat racheta anti-satelit în noaptea de luni spre marţi. Satelitul rus a fost distrus la o altitudine de 500 kilometri, deasupra ISS, care orbitează la 420 de kilometri altitudine, cu un sistem de apărare antiaeriană de tip A-235 PL-19 Nudol, (n.r. în video puteți vedea un test anterior al acestei rachete) lansat de la Cosmodromul Plesetsk. Distrugerea satelitului a generat peste 1500 de resturi care pot fi urmărite de pe Pământ și, probabil, alte mii de bucăţi care nu pot fi urmărite. Resturile vor rămâne pe orbită mai mulți ani sau chiar decenii.

Pe acelaşi subiect

Ce se știe despre Cosmos 1408, satelitul de 2 tone distrus de ruşi

Satelitul a fost lansat cu o rachetă de transport orbital sovietic Tsyklon-3 pe 16 septembrie 1982 de la Cosmodromul Plesetsk, ca parte a sistemului Tselina-D. Avea o masă de aproximativ 2.200 kg, cu o durată de viață estimată de aproximativ 6 luni. Era pe orbita joasă a Pământului. Misiunea sa era de strângere de informații prin interceptarea semnalelor. 

Tratatul privind spațiul cosmic a interzis armele de distrugere în masă pe orbită și spațiul cosmic, dar nu interzice armele convenționale pe orbită. Acesta a fost ratificat de 98 de țări, inclusiv Rusia și Statele Unite, și semnat de alte 27 de țări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Armata rusă anunță că a testat o rachetă anti-satelit, spre furia americanilor. Ce se știe despre Cosmos 1408, satelitul de 2 tone distrus de ruşi