Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, a doua ţară din UE cu propriul satelit. EcoRocket va fi lansată în august, din Marea Neagră

O racheta ecologică, proiectată și construită integral în România, va trimite pe orbita Pământului un satelit. Lansarea va avea loc în luna august, de pe o nava militară, din Marea Neagră. Ţara noastră va deveni, astfel, a doua din UE care își lansează propriul satelit. Racheta a fost adusa la Constanţa zilele trecute, iar localnicii si turistii au mers să o vadă. 

de Andreea Filip

la 28.06.2021 , 08:42

Racheta difera de tot ce s-a construit pana acum. Foloseste un motor care functioneaza cu apa, iar acest lucru ii ofera atributul ecologic. "Ce are deosebit fata de celelalte rachete este motorul pe baza de apa pentru primele doua trepte. Este un motor mai ineficient din pdv al performantelor comparativ cu un motor fierbinte", a declarat Dumitru Popescu - fondator ARCA.

 Racheta este formata din 3 segmente diferite. Fiecare are propriul motor, care o ajuta sa urce pana la o anumita inaltime, dupa care se desprinde si cade pe Pamant. "Noi folosim foarte mult materiale compozite care au niste proprietati deosebite fata de materialele feroase: rigiditatea, elasticitate, greutate - au foarte multe avantaje. Este o premiera si este un lucru care a fost realizat de o echipa plina de entuziasm. Au avut foarte multe realizari pe care le-au dus la indeplinire in Statele Unite", explică un electronist ARCA. 

Construcţia rachetei româneşti a costat 1,2 milioane de euro

Vezi și

Racheta va cantari 5 tone la lansare, cu tot cu combustibil. Inginerii au folosit cele mai avansate materiale de constructie, astfel incat vehicolul spatial sa fie cat mai usor. Goala, abia atinge jumatate de tona. Astăzi, racheta va pleca in baza navala din Portul Constanta, de unde va fi urcata pe o nava militara. Constructia rachetei romanesti a costat 1,2 milioane de euro, iar oamenii de stiinta n-au primit niciun ban de la Guvern.

Prin lansarea EcoRocket, compania producătoare dorește să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeanăm acordat companiei care lansează racheta spaţială cu cel mai mic impact asupra mediului.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » România, a doua ţară din UE cu propriul satelit. EcoRocket va fi lansată în august, din Marea Neagră