Reacţia unor turişti din Israel, în vizită la Bucureşti. Ce i-a nemulţumit pe Moran şi Natalie: "Am căutat aici şi nu există"
De anul viitor, Primăria Capitalei are pretenţii mai mari de la turiştii care ne vizitează oraşul. Municipalitatea a mărit taxa turistică de patru ori, iar pentru unii asta va însemna aproape 200 de lei în plus, pentru fiecare noapte de cazare. Doar că străinii se plâng deja de serviciile pe care le oferă Bucureştiul. Transportul în comun este murdar şi întârzie, parcurile sunt murdare, iar punctele de informare nu merg.
De Andreea Milea la 03.10.2022, 20:39Pentru turiştii străini Bucureştiul e o capitală frumoasă, dar nu foarte prietenoasă cu oaspeţii ei. Moran şi Natalie sunt din Israel şi au ajuns la această concluzie după doar o zi aici. "Noi luăm taxiul peste tot. Nu mergem cu autobuzul pentru că este mai uşor cu taxiul. De ce? Este greu să găseşti staţiile de autobuz. Am fost într-o călătorie prin Europa şi în fiecare oraş erau bilete de autobuz pentru turişti. Am căutat aici şi nu există", povestesc Moran şi Natalie.
Nemulţumirile turiştilor străini ajunşi în Capitală
Capitala nu are nici puncte de informare pentru turişti. "Simţim că lipseşte informarea pentru turişti. Nu este bine pentru că eu vreau să văd atracţiile turistice şi cum pot ajunge la ele. Cred că ar fi fost de ajutor dacă le-am fi putut folosi", adaugă Moran şi Natalie. "Aşa arată punctele de informare pentru turiştii care ajung să viziteze Capitala. Deşi sunt montate în mijlocul trotuarului, este destul de greu să le vezi. Cele mai multe sunt pline de grafitti şi reclame ilegale, iar soft-ul care ar fi trebuit să îi ajute pe turişti nu a funcţionat niciodată", spune Andreea Milea, reporter Observator.
33 de astfel de puncte au fost montate în centrul oraşului în 2010. Primăria Capitalei a plătit atunci 7,4 milioane de lei doar că nu le-a putut lega la reţeaua de energetie electrică. Aşa că zac nefolosite de 12 ani. Nici măcar bucureştenii nu ştiu la ce folosesc. "De info călători, ceva ... Nu funcţiona. Pentru o capitală europeană e foarte, foarte urât", crede un bărbat. "Oribil. Este neîngrijit. Un centru de genul cred că ar trebui să fie mult mai îngrijit", spune un altul.
- Traseele turistice din România care pot fi "vizitate" acum online. Cum poţi călători virtual prin ţară
- Turiștii, tot mai nemulțumiți de litoralul Mării Negre. Care sunt zonele din România care îi atrag pe cei care...
- Băile Herculane, departe de gloria de odinioară. Pe vremuri aici veneau împăraţi, împărătese și nobilimea...
Bucureştiul atrage anual aproape jumătate din toţi turiştii care ajung în România. "Un milion o sută de mii de turişti străini s-au cazat la hoteluri în Bucureşti, în 2019. Asta înseamnă aproximativ 40% în Bucureşti, faţă de toată ţara", explică Adrian Voican, specialist în turism.
Taxe mai mari pentru turişti: de la 0,5% la 2% pe noaptea de cazare
Municipalitatea a decis ca de anul viitor să-i taxeze mai mult pe turiştii care ne vizitează. De la 0,5%, taxa turistică va ajunge la 2% din costurile pentru cazare. Cât înseamnă asta? "Pentru cea mai ieftină noapte de cazare în Bucureşti, adică 100 de lei, taxa pentru turism este de doar 2 lei. Însă, dacă ne raportăm la cea mai scumpă noapte de cazare în Capitală, de 9.000 de lei, taxa de turism ajunge aproape de 200 de lei pentru fiecare noapte de şedere aici", arată Andreea Milea, reporter Observator.
În Paris, taxa pentru o zi, este de cel mult 4,6 euro de persoană în timp ce în Barcelona, nu depăşeşte 3 euro de persoană, pe zi.