Antena LIVE
Video

În era tehnologiei, portofelul ar putea deveni un accesoriu inutil. Cu o singură aplicaţie se pot trece acum toate cardurile pe un singur telefon

Portofelul ar putea deveni în scurt timp un accesoriu inutil. Google Pay va permite în curând şi în România trecerea tuturor cardurilor pe telefon. În Statele Unite, utilizatorii de iPhone vor putea arăta telefonul în locul permisului de conducere, la controale. Iar în curând s-ar putea introduce şi plata cu palma.

De la 18.09.2021, 10:27

Dacă te-ai obişnuit să plăteşti cu telefonul atunci când mergi la cumpărturi sau îţi surâde ideea, trebuie să ştii că Google Pay a ajuns oficial şi în România. Încep cu o întrebare. Ce aveți în portofel acum? Buletin? Permis de conducere? Carduri bancare? Carduri de fidelitate? Ei bine, toate pot fi stocate în viitorul apropiat în telefon. Acum vorbim doar de carduri şi de aplicaţia de plăţi Google Pay. 

Pentru cei care nu ştiu, sau pentru cei pe care nu îi interesează prea tare (utilizatorii de iPhone), Google Pay este serviciul Android prin care poţi înlocui cardul fizic cu telefonul. Adică fie că rezervi o călătorie, plătești nota la restaurant sau achiți cumpărăturile zilnice în supermarket – poți face asta doar cu smartphone-ul. Iar de acum este disponibil oficial şi în România. 

Ce îţi trebuie pentru asta? În primul rând, ajută să ai un smartphone cu Android, apoi doar intri în magazinul Google Play şi să descarci aplicaţia. Dacă ai mai cumpărat anterior servicii Google, atunci ai deja un card stocat, aşa că nu trebuie decât să activezi plata contactless. Dacă nu, odată ce ai descărcat aplicația, e necesar să asociezi un card. Îl selectezi pe cel pe care îl foloseşti de obicei. 

Pe lângă asta, Google Pay vine și cu un portofel virtual în care poţi stoca toate cardurile de fidelitate pe care le ai – cum sunt cele de la supermarketuri, farmacii, magazine de haine sau altele. Scapi astfel de stresul de a le muta dintr-un loc în altul atunci când îți schimbi geanta şi nu le mai cauţi prin zecile de carduri din portofel, atunci când eşti la casă, gata de plecare.

Pe acelaşi subiect

Acum, pentru a face orice plată cu telefonul, la un POS, trebuie să te asiguri că ai serviciul NFC activat – dacă ai un smartphone relativ nou nu trebuie să îți faci griji, tehnologia este deja prezentă la mai toate dispozitivele lansate în ultimii ani pe piață. Apoi, când ai ajuns în magazin, doar deblochezi telefonul şi îl apropii de POS-ul de la casele de marcat. Nu e necesar să deschizi aplicația Google Pay. Și asta este tot – ai făcut plata, bun venit în secolul 21.

O singură aplicaţie pentru toate cardurile

Acum unii dintre voi ştiu că vă gândiţi: ok, dar şi până acum puteam plăti cu telefonul, deci ce ne spui nou? Corect. Şi până acum Google Pay era disponibil în România, dar într-o formă mult mai limitată. A făcut parteneriate cu câteva bănci şi din aplicaţiile băncilor practic puteai plăti cu telefonul. Avantajul acum este că în Google Pay îţi poţi adăuga toate cardurile de la toate băncile. Dacă ai de exemplu trei carduri diferite, în loc să foloseşti aplicaţia fiecărei bănci în parte, foloseşti una singură. Iar în magazin, poţi alege cu ce card vrei să plăteşti. Totodată, pe anumite site-uri vei putea plăti direct prin Google Pay, fără să mai introduci datele cardului.

Avem cu siguranţă şi sceptici printre noi. Dar trebuie să ştiţi că în comparaţie cu plata cu cardul direct, serviciul Google Pay vine cu mai multă siguranţă. La fel ca fratele său mai mare, Apple Pay, şi Google menţine informaţiile utilizatorului criptate, aşa că vânzătorul nu va avea acces la datele cardului tău, pentru că va primi un cod generat automat, care va fi diferit la fiecare plată. 

Şi un alt avantaj al lansării Google Pay în România, este că de acum poţi face plăţi inclusiv cu smartwatch-ul. Compania a anunţat că serviciul său devine disponibil şi pentru dispozitivele cu sistem de operare WEAR OS. Deci practic nu ai mai avea nevoie nici măcar de telefon. 

Apple însă trece la alt nivel. În iunie anunţa că utilizatorii de Apple Wallet îşi vor putea încărca inclusiv documente personale în aplicaţie, cum ar fi permisul de conducere. Iar acum Apple este deja în discuţii cu 8 state americane pentru acest beneficiu. Potrivit companiei, primele care vor accepta vor fi Arizona şi Georgia. Având în vedere că în majoritatea statelor un permis de conducere este echivalent cu buletinul, portofelul fizic chiar ar putea dispărea cu totul. Unde mai pui că Apple a investit și în direcția cheilor auto digitale. Bine, asta dacă ai şi o maşină care să îţi permită. 

Am văzut aşadar că totul tinde să devină digital. Aşa că s-ar putea ca la următorul concert la care mergeţi să nu mai aveţi nevoie nici măcar de biletul de intrare. Amazon a anunţat că tehnologia sa de scanare a palmelor pentru plăţi va putea fi folosită şi pentru validarea intrării la un concert în celebrul Amfiteatru Red Rocks din Colorado. Este prima dată când tehnologia este implementată în afara magazinelor Amazon şi Whole Food, iar compania spune că e o variantă mult mai convenabilă decât cardurile obişnuite sau scanarea codurilor QR. Este adevărat că nu ne putem pierde palma, aşa cum am putea pierde un bilet fizic, dar având în vedere cât de multă informaţie poate stoca Amazon din scanarea palmei, rămâne de văzut cât succes va avea această idee în rândul oamenilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

card tehnologie telefon ceas
Întrebarea zilei
În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Las copilul cu rudele

Îl înscriu la grădiniţă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil!
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Cine sunt Elian Miță și Marius Ghiță, cofetarii care fac furori pe TikTok cu...
spynews.ro
Publicat 08.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Supermarketul care oferă un leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de...
Click.ro
Publicat 08.05.2024
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat...
Useit
Publicat 08.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Nicki Minaj a arătat uimitor la Met Gala 2024. Cântăreața a purtat o rochie...
ZU
Publicat 08.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Deparinti
Publicat 08.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024