Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Șoselele viitorului ar putea fi realizate din plastic. În prezent, mai puţin de 9% din materialele plastice folosite în lume sunt reciclate

Şoselele viitorului ar putea fi realizate. din plastic. Este doar una dintre ideile prin care plasticul care acum poluează planeta ar putea fi reciclat şi folosit în cantităţi mari.

de Liviu Redeleanu

la 05.08.2021 , 09:09

E aproape imposibil să ne imaginam viaţa de zi cu zi fără materialele plastice. Uşoare, durabile şi ieftine, ne ajută într-o mulţime de domenii, de la laptopul pe care îl folosim zilnic, la conductele de apă de sub pământ şi ambalajele care ne menţin alimentele proaspete. 

În același timp, știm cu toții că planeta se sufocă în deșeuri, oceanele sunt pline de plastic, iar mediul înconjurător în ansamblu are de suferit de pe urma folosirii plasticului în exces. Statisticile sunt îngrijorătoare şi problema pare atât de mare încât adeseori eclipsează soluţiile. Astăzi vă propun să ne concentrăm atenţia pe câteva tehnologii de reciclare şi idei inovative, care ne pot ajuta să rezolvăm o parte din această problemă. Desigur, multe dintre ele sunt departe de a fi implementate la scară largă, dar schimbarea vine cu paşi mici. 

În prezent, mai puţin de 9% din plasticul folosit în lume este reciclat. În acest ritm, se estimează că până în 2050 numărul materialelor plastice din oceane îl va depăşi pe cel al peştilor. Mai multe companii vor să rezolve această problemă cu ajutorul tehnologiei, aşa că propun soluții inovatoare. 

Vezi și

Printre acestea, drumurile din plastic. Strategia companiilor este să colecteze deşeurile din plastic, să le topească şi să le combine cu aditivi, astfel încât amestecul rezultat să fie folosit pentru asfaltarea drumurilor. Scade astfel cantitatea de deşeuri plastice, şi se reduc emisiile de dioxid de carbon. În plus, durata de viaţă a drumurilor fabricate din material reciclat ar putea fi de trei ori mai mare decât a drumurilor standard, spun specialiştii. 

Inovaţii au apărut şi în domeniul construcţiilor. A fost inventată o cărămidă reciclabilă realizată doar din plastic reciclat. Arată ca o mare piesă de lego, dar poate fi folosită în construcţii de mici dimensiuni, precum o staţie de autobuz, sau pentru locuinţele din ţările sărace. Problema cu această tehnologie este că deşi deşeurile din plastic se găsesc la tot pasul, colectarea şi sortarea sunt costisitoare. Aşadar, inventatorii au făcut publice toate schiţele proiectului, pentru ca oamenii să îşi poată realiza materiale de construcţii din propriile deşeuri. 

O altă inovaţie este aşa numita cărămidă ecologică. Este realizată din sticle goale de plastic, umplute la rândul lor cu alte deşeuri din plastic. Acest procedeu face cărămizile ecologice extrem de rezistente şi pot fi ulterior folosite ca materiale de construcţii reutilizabile în diferite scopuri, de la mese, până la paturi, scene şi chiar pereţi. În Africa de Sud a fost deja construită chiar și o școală din cărămizi eco, iar la proiect pot participa oameni din toată lumea. 

În Salonic, al doilea cel mai mare oraş din Grecia, deşeurile plastice din gospodăriile oamenilor sunt transformate în mobilier stradal, cu ajutorul unei imprimante 3D. Proiectul băncilor din plastic reciclat îşi propune să educe populaţia cu privire la importanţa economiei circulare şi chiar îi încurajează pe oameni să participe activ la iniţiativă. 

Şi marile branduri de încălţăminte au pus umărul în lupta împotriva poluării cu plastic. Aşa au apărut pantofii sport fabricaţi din sticle de plastic scoase din mări şi oceane. O pereche de sneakerşi poate fi realizată folosind mai mult de zece PET-uri, care sufocă la propriu întreaga viaţă marină. 

Oricât de crud ar suna că oceanele se sufocă în plastic, se poate să nu ne mişte chiar atât de tare. Pentru că se întâmplă departe de văzul nostru. Însa aproape de noi, situaţia este asemănătoare: România este penultima ţară din Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare. 

Dacă te simţi înfricoşat sau cel puţin deranjat de toate aceaste statistici, e bine. Pentru că astfel putem conştientiza că schimbarea începe cu noi. Şi după cum am văzut, o mare mână de ajutor putem primi şi din partea tehnologiei. 

Liviu Redeleanu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » UseIT » Șoselele viitorului ar putea fi realizate din plastic. În prezent, mai puţin de 9% din materialele plastice folosite în lume sunt reciclate