Inteligenţa Artificială: ce este, ce face şi la ce o să ne folosească în viitor
Inteligenţa Artificială nu este un termen chiar nou, dar este tot mai prezent în ultima vreme.
De Liviu Redeleanu la 22.04.2021, 10:14- Inteligența Artificială este capacitatea unui computer, a unei mașinării, de a avea caracteristici similare oamenilor
Am să încerc să explic în mare ce este, ce face, la ce folosește și unde se estimează că vom ajunge în viitor. O să încep cu o definiție în sens larg: Inteligența Artificială este capacitatea unui computer, a unei mașinării, de a avea caracteristici similare oamenilor, cum ar fi raționamentul, capacitatea de învățare, planificare și chiar creativitate. Ea da posibilitatea sistemelor electronice să perceapă mediul, să interpreteze ceea ce au perceput, să rezolve probleme și să acționeze pentru a ajunge la un scop anume.
Inteligență artificială se află deja în jurul nostru
La ce folosește? Inteligența Artificială este deja foarte prezentă în viețile noastre. În publicitatea online, atunci când facem cumpărături pe internet, când folosim asistenții digitali personali, că Siri, Alexa sau Google Assistant, când traducem dintr-o altă limbă, în sistemele de asistenţă prezente în automobile sau în securitatea cibernetică. Şi în medicină ajută deja la diagnosticarea și identificarea anumitor afecțiuni.
Când se vorbește despre Inteligența Artificială, auzim adesea despre Machine Learning și Deep Learning. Aceștia sunt algoritmi de învățare și sunt legați: Machine Learning este procesul sau metoda prin care computerele sau mașinăriile învață din informații și seturi mari de date. Deep Learning este o subdiviziune a Machine Learning, folosește rețele neurale și imită mai bine modul de funcționare al creierului uman, procesează date și creează modele pentru a lua decizii.
Va dau două exemple: computerul care l-a învins la șah pe Kasparov în 1996 avea o baza de date imensă de posibile mutări pe care le accesa și știa ce mutare să facă în funcție de a adversarului. Este un exemplu clasic de Machine Learning. În schimb, computerul care l-a învins în 2016 pe cel mai mare maestru de Go, a învățat să joace după ce a văzut 30 milioane de mutări făcute de jucători pe care le-a procesat într-o rețea neurală. Adică a folosit Deep Learning pentru a face mutările câștigătoare.
Există voci care ne avertizează în privința dezvoltării Inteligenței Artificiale. Elon Musk a spus că această reprezintă un risc fundamental pentru Civilizația umană. Și Stephen Hawking a avertizat că o dată ce un sistem AI extrem de avansat va fi creat, va evolua atât de rapid încât va depăși cu mult capabilitățile umane, fenomen cunoscut că “singularitate” și ar putea constitui o amenințare fundamentală la adresa rasei umane.
Este scenariu de tip Terminator: mașinăriile vor deveni super-inteligente şi vor vrea să cucerească lumea. În timp ce filmele de la Hollywood ne arată Inteligența Artificială sub formă de roboți umanoizi care cuceresc lumea, cercetătorii spun că evoluția actuală a AI-ului este mult mai puțin înfricoșătoare și chiar mult mai puțin inteligență decât ne închipuim uneori. În schimb a evoluat suficient cât să ne aducă beneficii importante în domenii cum ar fi medicină, comerțul, transportul sau domeniul financiar.