Antena Meniu Search
x

Video Date la liber: Aplicaţii generoase cu informaţiile personale

Pe la începutul acestei luni, mai bine de 500 de milioane de utilizatori Facebook, din peste 100 de ţări, au fost victimele unei scurgeri de informaţii. Datele conţin numerele de telefon ale celor afectaţi, dar şi câteva milioane de e-mailuri. Toate au fost făcute publice pe forumuri de hacking.

de Liviu Redeleanu

la 25.04.2021, 16:50

Vezi și

Printre acestea, inclusiv numărul de telefon al CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg. 

Şi nu doar utilizatorii Facebook s-au trezit în aceasta situaţie. Datele a 500 de milioane de utilizatori LinkedIn şi informaţii din peste un milion de conturi ale aplicaţiei Clubhouse au apărut de vânzare pe forumuri populare printre hackeri. Este totuşi un pic ironic, având în vedere că aplicaţia ClubHouse a fost votată drept una dintre cele mai sigure atunci când vine vorba de protecţia datelor personale. 

Cele mai invazive aplicaţii 

În schimb, platforma de socializare Instagram şi-a asigurat locul fruntaş într-o listă a celor mai invazive aplicaţii, realizată de firma de stocare pCloud. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit studiului, Instagram colectează nu mai puţin de 79% din datele personale ale utilizatorilor şi le împarte şi cu alte companii. Printre datele stocate se numără istoricul căutărilor, locaţia, contactele şi inclusiv informaţiile financiare ale utilizatorului. Grav este că utilizatorii nu ştiu aceste detalii şi sunt peste un miliard la număr. 

Al doilea cel mai rău infractor în acest top este compania mamă a Instagram. Facebook oferă în stânga şi în dreapta mai mult de jumătate dintre datele personale ale utilizatorilor săi. În top 10, pe lângă aplicaţii precum Linkedin, Youtube şi platforma dedicată învăţării limbilor străine, Duolingo, îşi fac locul şi aplicaţiile pentru livrarea de alimente precum Uber Eats sau Deliveroo. 

La polul opus, printre cei care au protejat cel mai mult datele utilizatorilor se regăsesc aplicaţiile de mesagerie precum Signal şi Telegram, dar şi serviciile de streaming online ca BBC şi Netflix.

5 modalităţi prin care ne putem proteja mai bine viaţa digitală 

Dacă vreți sa aflați dacă de-a lungul timpului aţi avut conturile online compromise, puteţi verifica acest lucru pe site-ul haveibeenpwned.com, introducând adresa de email. Dar ca să evităm o posibilă intruziune în viaţa personală digitală putem apela la câteva trucuri. 

  • O parolă puternică 

Primul lucru la care trebuie să fim extrem de atenţi este parola. Nu folosiți aceeași parola când va faceți conturi online. Folosiți un program de generare și stocare de parole, un Password Manager. Și nu folosiți niciodată cuvântul “parola” ca parola, sau “1234”.

  • Autentificare în doi paşi 

Folosiţi, de asemenea, oricând este posibil, autentificarea în doi pași. După cum spune și numele, are doua părți: o data scrii parola și în pasul doi introduci un cod numeric la care doar tu ai acces și pe care îl primești în general pe telefon. 

  • Antivirus şi VPN 

Faceti update programelor şi instrumentelor digitale pe care le folosiți. Instalați un antivirus mai ales dacă utilizați computere care rulează Windows. Şi nu instalați programe sau aplicații dubioase. Dacă vi se pare ceva suspect, verificați pe internet dacă programul sau aplicația are o reputație bună. Utilă poate fi şi folosirea unui VPN pentru că vă anonimizează în mare măsură identitatea și navigarea pe internet și este util mai ales când va conectați la rețele publice de wifi.

  • USB care blochează transmiterea datelor 

Chiar și cablul de încărcare al telefonului poate transmite date când nu vreți. Așa că dacă vă încărcați telefonul în locuri publice, încercați sa folosiți o priză normală, iar dacă nu este posibil, un adaptor USB care blochează transmiterea datelor. Daca vreți sa păstraţi telefonul 100% sigur, îl puteți pune într-o pungă sau cutie Faraday, care va bloca orice semnal dinspre sau către telefon. Dar în cazul acesta nu îl veți putea utiliza, pentru că nu va avea niciun fel de semnal, aşa că ar fi o metodă cam extremă.

Trebuie totuşi să ne îmăpăcăm cu ideea că nu există intimitate 100% în mediul digital. Dar dacă vrem să ne protejăm de răufăcători cibernetici, puţină paranoia poate fi bună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » UseIT » Date la liber: Aplicaţii generoase cu informaţiile personale