Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Experienţă unică în Capitală. Muzeul în care arta "prinde viaţă" datorită realităţii virtuale. De Noaptea Muzeelor, un bilet costă 25 de lei

O experienţă care captivează tot mai mult este arta imersivă. Este modalitatea prin care putem să călătorim în timp și spațiu, în trecut, prezent sau în viitor. Iar cele mai fascinante experienţe sunt cele create prin intermediul realității extinse.   

de Liviu Redeleanu

la 18.05.2024 , 10:26

Odată cu avansul tehnologiei şi arta prinde noi dimensiuni. O experienţă care captivează tot mai mult este arta imersivă. Folosind tehnologii moderne, un astfel de spectacol are ca scop să creeze o conexiune între om şi opera de artă. Nu doar că o priveşti, dar ai şi ocazia să o trăieşti pe propria piele.

Sorina Topceanu, cofondator: Arta imersivă este despre un nou mod de a experimenta arta de fapt. Este modalitatea prin care vizitatorii se transformă din spectatori in protagonisti in cadrul unor lucrari de arta. Acestea pot fi vazute la dimensiuni mult mai mari si pot fi observate texturi sau culori intr-un mod mult mai intim. Spatiul imersiv este de fapt un portal in diferite universuri.

Practic, arta imersivă are capacitatea de a ne face să călătorim în timp și spațiu, în trecut, prezent sau în viitor. Iar cele mai fascinante experiențe sunt cele create prin intermediul realității extinse. Realitatea virtuală și augumentată îți permit să explorezi lumi fantastice, în timp ce proiecțiile și instalațiile interactive reuşesc să facă arta să pară vie. Şi deci, mai accesibilă şi captivantă pentru toată lumea. Inclusiv pentru copii.

Vezi și

Mădălina Ivașcu, cofondator: Sunt experiente personalizate pentru copii, cum este ghidul mina care este un avatar conversational si pot sa ii puna diferite intrebari. Sau prin relaitatea augumentata prin care pot sa scaneze lucrari si sa le vada in 3D.

Pe acelaşi subiect

Expoziţii inedite pentru cei mici

Cei mici au parte de tot felul de spectacole şi expoziţii create special pentru ei, fiecare cu o componentă educativă - de la exploararea vieţii subacvatice, sau a tainelor universului, până la călătoria în lumea fascinantă a Vrăjitorului din Oz.

Tot pentru copii, muzeul de artă imersivă din Bucureşti a pregătit pentru seara aceasta şi o călătorie în lumea preistorică. "In ceea ce priveste showul cu dinozauri, care este un spectacol absolut superb, vorbim despre o sala de 400 de mp in care ei vad dinozaurii de jur imprejur, deci este o experienta 360, trec prin mai multe anotimpuri si pot sa asculte in casti o naratiune prin care primesc informatii educative", explică Mădălina Ivaşcu.

Anca Manolache, scenarist animaţie: Practic eşti cu T-Rex în cameră, triceratopsii se joaca pe langa tine si tu poti sa mergi aproape sa ii atingi, sa ai o experienta cat vrei tu de personala cu ei. E o traire cu totul pentru ca dimensiunile lor sunt impresionante.

Expoziţii sunt şi pentru adulţi. La aceleaşi dimensiuni supranaturale puteţi să intraţi şi in lumea celor mai faimoşi pictori ai omenirii şi să faceţi parte din operele lor de artă. "Aici vom avea show-urile care ruleaza in mod normal in agenda noastra, Van Gogh si Gustav Klimt. Dar special pentru aceasta seara vom avea si o galerie a celor mai faimoase picturi", spune Sorina Topceanu. "Sunt piese care au schimbat paradigma in istoria artei universale. Vorbim despre cina lui Leonardo Da Vinci sau Monalisa, celebra pictura pe care toata lumea o stie la Luvru, Mancatorii de cartofi a lui Van Gogh. Noi vrem ca fiecare vizitator sa plece cu o imagine si cu o poveste despre fiecare tablou in parte. Este vorba despre 12 piese, una mai valoroasa ca alta", explică Mădălina Mirea, isoric de artă.

Prin astfel de proiecţii, tehnologia nu numai că redefinește ceea ce înțelegem prin artă, dar deschide și un univers de posibilități nelimitate atât pentru artiști, cât și pentru publicul lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » UseIT » Experienţă unică în Capitală. Muzeul în care arta "prinde viaţă" datorită realităţii virtuale. De Noaptea Muzeelor, un bilet costă 25 de lei