Maşinile zburătoare ar putea deveni realitate în câţiva ani
Toţi ne-am dori o maşină zburătoare atunci când suntem blocaţi în trafic, iar conceptul nu este atât de SF pe cât pare. Cât de aproape suntem să putem comanda un taxi zburător, aflăm de la Use IT.
De Liviu Redeleanu la 15.04.2021, 10:01- Piaţa taxiurilor zburătoare comerciale ar putea ajunge la o valoare de 1.500 de miliarde de dolari.
Vorbim astăzi despre transportul viitorului, care se pare că este tot mai aproape de decolare. Mai exact, despre aşa numitele maşini zburătoare.
În ultimii ani, sume impresionante au fost investite în astfel de tehnologii menite să revoluţioneze modul în care călătoresc oamenii. Fie că le numesc maşini, taxiuri sau drone, tot mai multe companii cu renume se întrec pe piaţa vehiculelor zburătoare.
Eu, de exemplu, când eram copil, eram convins ca atunci când voi fi mare, mașinile vor zbura. Nici acum nu înțeleg exact de unde atâta optimism, pentru ca eram inconjurat în cea mai mare parte de Dacii vechi, Lada și câte un Trabant.
Dar, pe măsură ce tehnologia a evoluat, a revenit şi optimismul. În ultimii ani, termenul de taxiuri zburătoare şi-a găsit locul în proiectele marilor companii. Chiar la sfârşitul lunii trecute, Lilium, o companie germană care dezvoltă taxiuri zburătoare, a anunțat fuziunea cu o companie specializată în achiziții și a fost evaluată la 3,3 miliarde dolari. Acesta este un semn clar ca investitorii cred în astfel de proiecte.
Iar Lilium nu este singura companie care lucrează la un vehicul zburător electric, folosit pe distanţe scurte: sunt aproximativ 300!
În 2019, compania germană Lilium testa cu succes primul său model de taxi zburător. Lilium Jet este un vehicul electric ce poate transporta până la şase pasageri, pe lângă pilot, și a fost creat special să revoluționeze deplasările pe distanțe scurte.
Matthias Meiner, cofondator Lilium: Acesta este următorul pas în mobilitate, așa cum îl percepem noi. Ce încercăm să reușim aici este o revoluție în mobilitatea aeriană.
Piaţa taxiurilor zburătoare comerciale ar putea ajunge la o valoare de peste 1.500 de miliarde de dolari
Aeronava cu decolare și aterizare verticală are 36 de motoare electrice și, potrivit companiei, poate zbura cu până la 300 de kilometri pe oră. Start-up-ul german pariază pe comoditate și spune că serviciul va putea fi accesibil tuturor, în mai puțin de trei ani. În plus, până în 2025, compania germană vrea să construiască în Florida și primul vertiport.
În ultimii ani, numărul start-up-urilor care lucrează la drone pentru transportul de pasageri a crescut surpinzător de mult. Dar sunt deja și mai multe companii cu nume mari care au intrat în cursa taxiurilor zburătoare și se pregătesc de decolare. Printre ele, companii aeriene precum Airbus sau United Airlines, dar și producători auto precum Toyota, Hyunday și, mai nou, Volkswagen.
Până la sfârșitul anului, în Marea Britanie, ar urma să fie construit primul aeroport pentru mașini zburătoare, dovadă că încrederea în transportul viitorului crește. Iar estimările Morgan Stanley arată că piața taxiurilor zburătoare comerciale ar putea ajunge la o valoare de peste 1.500 de miliarde de dolari, în mai puțin de 20 ani.
Planuri şi prototipuri pentru mașini zburătoare au mai existat, dar nu multe au reușit să fie viabile comercial. Ce este diferit acum? Vă spun doar câteva motive pentru care cred că Lilium, de exemplu, are șanse mai mari ca niciodată să reușească. Echipa este formată din oameni cu vastă experiență în tehnologia aviatică și oameni de business importanți, are peste 600 de angajați, are încrederea investitorilor, aparatele de zbor sunt deja în curs de certificare, au un parteneriat cu Lufthansa pentru instruirea piloților și se află la a 4-a generație de prototipuri care au fost deja testate. Bun, acum sper ca îmi înțelegeți optimismul. Atât pentru azi, până la proxima întâlnire, nu uitaţi inovăm prin tehnologie. Use it!