Secretul criptomonedelor: Ce se află în spatele lor
Dacă aruncăm o privire la piaţa criptomonedelor de astăzi, obţinem de 12 ori PIB-ul României. Este o piaţă încă fluctuantă care te poate îmbogăţi peste noapte sau te poate face să pierzi totul. Însă valoarea monedelor virtuale nu se bazează doar pe speculaţii. Ce este în spatele lor, aflăm chiar de la un român care şi-a făcut propria criptomonedă. Urmează Use IT.
De Liviu Redeleanu la 28.11.2021, 09:12Criptomonedele. Toată lumea vorbește despre ele, dar nu toată lumea înțelege ce sunt sau cum funcționează. Astăzi încercăm sa atingem și noi acest subiect, dar dintr-o perspectiva românească. Începe Use IT.
De 12 ori PIB-ul României. Atât a ajuns să valoreze piaţa mondială a criptomonedelor.
Este evident aşadar că vorbim de un fenomen extrem de vast, care înglobează în acest moment mii de monede digitale. Şi, cel mai probabil, în timp ce vorbim, a mai apărut încă una. Asta nu înseamnă că toate sunt potenţiale câştiguri, multe pot dispărea la fel de repede cum au apărut.
Cert e că spaţiul cripto se măreşte de la o zi la alta. Vedem totuşi că nu există şi foarte multe monede cu orgini româneşti. Momentan sunt doar 3, cea mai cunoscuta fiind ELROND. Dar un tânăr român de 20 de ani îşi propune să schimbe statistica asta.
- Modernizarea aplicaţiei WhatsApp le va da bătăi de cap anumitor utilizatori. Despre ce problemă este vorba şi...
- Influencerii virtuali, din ce în ce mai faimoşi pe Instagram. Lil Miquela are peste 3 milioane de urmăritori
- În era tehnologiei, portofelul ar putea deveni un accesoriu inutil. Cu o singură aplicaţie se pot trece acum toate...
FutureCoin ar urma să fie lansată pe piaţa globală la începutul lunii decembrie. Dar pentru că trebuie să facem diferenţa între o criptomonedă cu potenţial şi una inventată pur speculativ, şi putem face asta dacă îi cunoaştem pe oamenii din spatele proiectului, am stat de vorbă cu Filip, să aflăm mai multe.
O piaţă nereglementată
Interviu Filip Cristian: Reporter: Uite cum m-am gândit să începem, în primul rând să ne spui câteva lucruri despre tine şi cum ai ajuns în punctul în care esti acum.
Filip Cristian: Cu marketingul, aşa am început. Ca freelancer, prima oară să ofer servicii gratis si ulterior sa incep sa castig si bani din chestia asta si facand o suma bine mica daca e sa o luam asa dar pt mine era o suma foarte mare in jur de 2 mii de euro in patru luni. Am inceput sa caut solutii sa vad unde as putea sa investesc si ce sa fac cu banii ca nu am vrut sa ii cheltui aiurea din moment ce am muncit atat de mult pt ei si am gasit prima si prima oara investitiţiile la bursă. Am început să mă documentez, am pierdut banii respectivi la început, am tot bagat din ce faceam din marketing si am ajuns ulterior sa vreau sa, după ce am inceput sa administrez capitalul pentru alţi clienti, sa dau de spaţiul cripto. Odată ce am început să tranzacţionez criptomenede si sa castig bani din chestia asta pe specula pe diverse active in cripto, mi-a trecut ideea asta prin cap, cum ar fi sa imi lansez şi eu un proiect pe cripto, propria criptomoneda.
Reporter: Cum ai ajuns de la tranzacţionat cripto sa te gandesti sa dezvolti o tehnologie?
Filip Cristian: Am început să îmi dau seama de anumite probleme pe care le aveau in acel moment si inca le au spatiul cripto şi foarte multe criptomonede. În primul şi în primul rand, taxele. În schimb, realizarea tehnologiei noastre sunt chiar taxele pentur ca oamenilor nu le convine sa plateasca cu alte criptomonede si sa adauge taxe de 40-50-100 de dolari, exista tehnologii care au taxele astea, pe o cafea de 2 dolari. Adica tu cumperi o cafea de 2 dolari, dar pierzi 100 de dolari la tranzacţia respectiva.
Reporter: Poţi să ne spui câteva proiecte care stau la baza monedei?
Filip Cristian: Venim cu o inteligenţă artificială nouă care poate sa depisteze volumul real din piaţă pentru fiecare monedă sau alte platforme care tranzacţionează criptomonede. Unul din cele mai grele proiecte este realizarea de maşini electrice utilizand energie solara. Tot un proiect foarte important este si exchangeul 4 in 1 in care vei avea si comunitati si cripto si actiuni si tot ce vrei in aceeasi aplicaţie cu portofolii diferite. Si aplicatia de fintech cu cardul de credit, infrastructura de ATM-uri prin care poti sa trimiti intr-o sec banii oriunde in lume si sa ai taxele cele mai mici de tranzacţionare.
Reporter: Te-am intrebat despre proiecte pentru ca as vrea ca oamenii sa inteleaga ca aceste criptomonede nu apar asa de nicaieri si se bazeaza pe ceva si toate aceste proiecte de fapt sustin moneda pe care o lansaţi, este corect?
Filip Cristian: Da, pentru ca ii menţii utilitatea si oferi solutii utilizatorilor sa o foloseasca.
Reporter: Ce le-ai spune oamenilor care sunt reticenti?
Filip Cristian: Sfatul meu este sa reusim sa fim suficient de open minded incat Să acceptam ca lucrurile se schimba mai repede decat speram, ca exista solutii din punct de vedere tehnologic.Trebuie sa incepem sa le acceptam, sa le intelegem si cel mai important este sa le folosim pentru a ne usura viata, pentru ca tot ce vine din tehnologie vine chiar in scopul asta.
Criptomonedele au atras foarte mulţi oameni în ultima vreme, dar nu neaparat prin tehnologia pe care o folosesc, ci mai degrabă prin potențialele câștiguri pe care care le pot aduce. Dar, oricat de atrăgătoare ar fi, țineți cont de faptul ca, deocamdată, este o piața aproape nereglementată, cu fluctuatii și riscuri mari. Scopul nostru, astăzi, nu este să vă încurajăm să investiți în criptomonede, mai ales în cele în stadiu de proiect, dar dacă totuși vreți sa o faceți, documentaţi-vă foarte bine înainte. Cât despre iniţiativele românești, eu chiar îmi doresc să aibă succes, dar rămâne de văzut. Atat pentru azi, dar până data viitoare, nu uitaţi, inovăm prin tehnologie. Use it!