Antena Meniu Search
x

Video În era tehnologiei, portofelul ar putea deveni un accesoriu inutil. Cu o singură aplicaţie se pot trece acum toate cardurile pe un singur telefon

Portofelul ar putea deveni în scurt timp un accesoriu inutil. Google Pay va permite în curând şi în România trecerea tuturor cardurilor pe telefon. În Statele Unite, utilizatorii de iPhone vor putea arăta telefonul în locul permisului de conducere, la controale. Iar în curând s-ar putea introduce şi plata cu palma.

de Liviu Redeleanu

la 18.09.2021, 10:27

Vezi și

Dacă te-ai obişnuit să plăteşti cu telefonul atunci când mergi la cumpărturi sau îţi surâde ideea, trebuie să ştii că Google Pay a ajuns oficial şi în România. Încep cu o întrebare. Ce aveți în portofel acum? Buletin? Permis de conducere? Carduri bancare? Carduri de fidelitate? Ei bine, toate pot fi stocate în viitorul apropiat în telefon. Acum vorbim doar de carduri şi de aplicaţia de plăţi Google Pay. 

Pentru cei care nu ştiu, sau pentru cei pe care nu îi interesează prea tare (utilizatorii de iPhone), Google Pay este serviciul Android prin care poţi înlocui cardul fizic cu telefonul. Adică fie că rezervi o călătorie, plătești nota la restaurant sau achiți cumpărăturile zilnice în supermarket – poți face asta doar cu smartphone-ul. Iar de acum este disponibil oficial şi în România. 

Ce îţi trebuie pentru asta? În primul rând, ajută să ai un smartphone cu Android, apoi doar intri în magazinul Google Play şi să descarci aplicaţia. Dacă ai mai cumpărat anterior servicii Google, atunci ai deja un card stocat, aşa că nu trebuie decât să activezi plata contactless. Dacă nu, odată ce ai descărcat aplicația, e necesar să asociezi un card. Îl selectezi pe cel pe care îl foloseşti de obicei. 

Pe lângă asta, Google Pay vine și cu un portofel virtual în care poţi stoca toate cardurile de fidelitate pe care le ai – cum sunt cele de la supermarketuri, farmacii, magazine de haine sau altele. Scapi astfel de stresul de a le muta dintr-un loc în altul atunci când îți schimbi geanta şi nu le mai cauţi prin zecile de carduri din portofel, atunci când eşti la casă, gata de plecare.

Pe acelaşi subiect

Acum, pentru a face orice plată cu telefonul, la un POS, trebuie să te asiguri că ai serviciul NFC activat – dacă ai un smartphone relativ nou nu trebuie să îți faci griji, tehnologia este deja prezentă la mai toate dispozitivele lansate în ultimii ani pe piață. Apoi, când ai ajuns în magazin, doar deblochezi telefonul şi îl apropii de POS-ul de la casele de marcat. Nu e necesar să deschizi aplicația Google Pay. Și asta este tot – ai făcut plata, bun venit în secolul 21.

O singură aplicaţie pentru toate cardurile

Acum unii dintre voi ştiu că vă gândiţi: ok, dar şi până acum puteam plăti cu telefonul, deci ce ne spui nou? Corect. Şi până acum Google Pay era disponibil în România, dar într-o formă mult mai limitată. A făcut parteneriate cu câteva bănci şi din aplicaţiile băncilor practic puteai plăti cu telefonul. Avantajul acum este că în Google Pay îţi poţi adăuga toate cardurile de la toate băncile. Dacă ai de exemplu trei carduri diferite, în loc să foloseşti aplicaţia fiecărei bănci în parte, foloseşti una singură. Iar în magazin, poţi alege cu ce card vrei să plăteşti. Totodată, pe anumite site-uri vei putea plăti direct prin Google Pay, fără să mai introduci datele cardului.

Avem cu siguranţă şi sceptici printre noi. Dar trebuie să ştiţi că în comparaţie cu plata cu cardul direct, serviciul Google Pay vine cu mai multă siguranţă. La fel ca fratele său mai mare, Apple Pay, şi Google menţine informaţiile utilizatorului criptate, aşa că vânzătorul nu va avea acces la datele cardului tău, pentru că va primi un cod generat automat, care va fi diferit la fiecare plată. 

Şi un alt avantaj al lansării Google Pay în România, este că de acum poţi face plăţi inclusiv cu smartwatch-ul. Compania a anunţat că serviciul său devine disponibil şi pentru dispozitivele cu sistem de operare WEAR OS. Deci practic nu ai mai avea nevoie nici măcar de telefon. 

Apple însă trece la alt nivel. În iunie anunţa că utilizatorii de Apple Wallet îşi vor putea încărca inclusiv documente personale în aplicaţie, cum ar fi permisul de conducere. Iar acum Apple este deja în discuţii cu 8 state americane pentru acest beneficiu. Potrivit companiei, primele care vor accepta vor fi Arizona şi Georgia. Având în vedere că în majoritatea statelor un permis de conducere este echivalent cu buletinul, portofelul fizic chiar ar putea dispărea cu totul. Unde mai pui că Apple a investit și în direcția cheilor auto digitale. Bine, asta dacă ai şi o maşină care să îţi permită. 

Am văzut aşadar că totul tinde să devină digital. Aşa că s-ar putea ca la următorul concert la care mergeţi să nu mai aveţi nevoie nici măcar de biletul de intrare. Amazon a anunţat că tehnologia sa de scanare a palmelor pentru plăţi va putea fi folosită şi pentru validarea intrării la un concert în celebrul Amfiteatru Red Rocks din Colorado. Este prima dată când tehnologia este implementată în afara magazinelor Amazon şi Whole Food, iar compania spune că e o variantă mult mai convenabilă decât cardurile obişnuite sau scanarea codurilor QR. Este adevărat că nu ne putem pierde palma, aşa cum am putea pierde un bilet fizic, dar având în vedere cât de multă informaţie poate stoca Amazon din scanarea palmei, rămâne de văzut cât succes va avea această idee în rândul oamenilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » UseIT » În era tehnologiei, portofelul ar putea deveni un accesoriu inutil. Cu o singură aplicaţie se pot trece acum toate cardurile pe un singur telefon